ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија25/06/2019

ПОЧИЊЕ САЈАМ - 13 ПРЕДУЗЕЋА ИЗ СРПСКЕ

 

БЕОГРАД, 25. ЈУНА /СРНА/ - У Београду данас почиње Сајам наоружања и војне опреме "Партнер" на којем ће наступити 128 излагача, међу којима и излагачи из Републике Српске и БиХ.

 

Свечаности отварања сајма у 13.00 часова присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић, министар одбране Србије Александар Вулин и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић.

На сајму "Партнер", који је најзначајна манифестација овог типа у југоисточној Европи, наступиће 96 излагача из Србије и 32 из иностранства, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Њемачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, БиХ - Република Српска, Словенија, Хрватска, Чешка, Бјелорусија, Словачка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Један од излагача биће и предузеће "Технички ремонт Братунац" /ТРБ/, које ће представити два серијска модела оклопног возила "деспот", укључујући и унапријеђену верзију. Након Сајма то возило биће испоручено Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

ТРБ ће представити и линију муниције, која је најуноснији сегмент пословања тог предузећа, пиштољ "РС 9", а посјетиоци ће имати прилику да виде и машине за хуманитарно деминирање.

"`Деспот` који данас представљамо на сајму улази у серијску производњу и планирамо да у наредном периоду МУП-у Српске испоручимо осам возила, а најмање пет до сљедеће параде за Дан Републике", рекао је Срни генерални директор ТРБ-а Славенко Ристић.

Он је истакао да је прототип оклопног возила "деспот", од представљања 9. јануара за Дан Републике, усавршен и да је претрпио 52 измјене, а најзначајније су функционалне измјене, од рампе за уласке, преко оружарница, те отвора за евакуацију.

Ристић је истакао да је овим промјенама возило још више приближено међународним стандардима.

Покровитељ сајма је Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП "Југоимпорт СДПР", а извршни организатор Београдски сајам.

"Сајамска манифестација ове године биће у знаку повећаног броја излагача, вишег технолошког нивоа и броја представљених експоната и пораста броја пословних и стручних активности учесника. Сајам ће обележити значајно интензивирања научне, техничке и трговинске сарадње, посебно Србије са светом", наведено је у саопштењу.

"Партнер 2019" је нова прилика да Министарство одбране и домаћа одбрамбена индустрија представе научне, истраживачке, опитне, ремонтне и образовне капацитете својих институција и њихов коначни резултат.

Србија ће представити најсавременије производе наоружања и војне опреме директним корисницима, званичним иностраним делегацијама које по позиву посјећују ову манифестацију, медијима и публици.

Сајам карактерише и традиционално богат пратећи програм са презентацијама домаћих и страних фирми, стручним програмима и предавањима.

Наступ "Југоимпорта СДПР", суорганизатора Сајма који даје највећи допринос производњи, интеграцији, представљању и пласману производа српске одбрамбене индустрије, а на овогодишњем "Партнеру" биће посвећен, не само текућим пословним активностима, већ и обиљежавању значајног јубилеја, 70 година пословања ове компаније.

Тим поводом другог дана сајма за високе званице биће организовано бојево гађање на полигону у Никинцима, са великим бројем новог наоружања које развија "Југоимпорт", али и других система којима се опрема Војска Србије.