ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија25/06/2019

ГОДИШЊЕ ЗА СОЦИЈАЛНЕ КАTЕГОРИЈЕ 1.100.000 КМ

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 25. ЈУНА /СРНА/ - Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је да се за социјалне категорије на годишњем нивоу из локалног буџета издваја 1.100.000 КМ.

 

"Иако Козарска Дубица има страховите финансијске проблеме, издвојили смо буџетска средства за социјалне категорије, а када су у питању дјеца, то је нешто што се не смије изоставити", рекао је Рељић.

Он је новинарима рекао да су уз подршку општине, дјеца из социјално угрожених категорија отпутовала на љетовање у Црну Гору и прецизирао да је из буџета општине обезбијеђен џепарац за малишане од укупно 2.000 КМ.

Рељић је напоменуо да је Козарска Дубица суочена са великим финансијским проблемима због обавеза које су настале уназад десетак година и исто толико времена биће потребно да се општина извуче из те дубиозе.

"Tај проблем превазилази могућности Општинске управе, а у рјешавање је укључена Влада Републике Српске", рекао је Рељић и поновио да буџет општине посебно угрожавају вишемилионске тужбе приватних фирми.

Он је навео да се, након посјете министра финансија Републике Српске Зоре Видовић, Влада Српске активно укључила у тај процес, с обзиром на то да обавезе општине износе 27 милиона КМ, што је отприлике три општинска буџета.

"Молим грађане да схвате да је новац који је био намијењен њима отишао по судским пресудама у приватне фирме за обавезе из ранијих периода и другог новца неће бити", нагласио је Рељић.

Он је потврдио да је осигурана подршка Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу при аплицирању и добијању средстава из ИПА фондова, те Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде пољопривредним произвођачима у апсолутном износу и пројектима из области водозаштите.

Говорећи о инфраструктурним пројектима, Рељић је навео да Влада Републике Српске финансира реконструкцију Улице Младена Стојановића, као и зграде Основног суда за коју је издвојила 500.000 КМ, те да би ускоро требало да почне и реконструкције објекта "Поште Српске".

"Даље уређење и санација у Дому здравља у Козарској Дубици биће настављена средствима Владе Србије, која је нашој општини одобрила 150.000 евра. У току је реализација и низа других мањих пројекта", прецизирао је Рељић.

Према његовим ријечима, обала Уне спремно ће дочекати купаче јер ће и ове године бити уређено шеталиште и купалиште на кеју.

Рељић је нагласио да је задовољан радом јавних предузећа, установа и организација које се дијелом или у потпуности финансирају из буџета општине, посебно ако се узму у обзир у којим условима раде и ограничена финансијска средства.

Он је најавио да подршка општне Козарска Дубица ни ове године неће изостати у организовању традиционалних културних, спортских манифестација, као што су "Конференција беба", Видовданске свечаности, Гастро дан, Смотра фолклора, јер су за ту намјену планирана средства у општинском буџету.

"Tе манифестације много значе нашим грађанима, које позивам да присуствују тим догађајима да бисмо обогатили нашу свакодневицу", рекао је начелник Рељић.