ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/06/2019

ПРВА ОПЕРАЦИЈА НА КАРДИОХИРУРГИЈИ У ЈАНУАРУ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

 

БАЊАЛУКА, 25. ЈУНА /СРНА/ - Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић изјавио је данас у Бањалуци да је у плану да до децембра у потпуности буде опремљена кардиохируршка клиника како би у њој у јануару била урађена прва операција срца.

 

Након обиласка просторија будуће кардиохирургије са директором Клинике за трансплантацију срца у АКХ клиници из Беча Андреасом Цукерманом и специјалистом кардиологије из те клинике Борисом Гороњом, Ђајић је рекао да Српска није имала кардиохирургију и да су пацијенти чекали мјесецима на операције у Србији и Тузли.

"Наш циљ је да смањимо редове чекања, да пацијенти буду оперисани овдје и да имамо најбољу услугу за становнике Републике Српске", рекао је Ђајић.

Он је навео да кардиохирургија располаже са око 10 холтера /екстерних мјерача откуцаја срца/ и да хитан холтер ЕКГ-а буде обављен свим пацијентима којима је хитно потребан.

"Годишње урадимо око 3.000 пацијената, што је репрезентативан број. Радимо највише у региону", рекао је Ђајић.

Он је навео да у АКХ клиници у Бечу сваког мјесеца буде најмање два љекара на едукацији, те захвалио Цукерману за све што је урадио за пацијенте и те љекаре.

"Ово је доказ да ми озбиљно приступамо развоју кардиохирургије и сматрамо да ће то бити један од највећих успјеха пословодства УКЦ и руководства Републике Српске, јер ћемо имати једну од најбољих кардиохируршких клиника у региону", рекао је Ђајић.

Он је додао да више од 100 љекара сваке године долази из иностранства, те да су уговори са њима минимални, у односу на то колики су бенефити и колико коштају операције и лијечење наших људи у иностранству.

"Самим доласком професора штедимо средства Фонда здравственог осигурања, а истовремено њиховим доласком радимо на едукацији кадра у Републици Српској", рекао је Ђајић.

Цукерман рекао је да је импресиониран оним што је видио у УКЦ-у, што, како је навео, показује одлучност Републике Српске и људи који одлучују у здравственом систему да буде организована озбиљна кардиохирургија на свјетском нивоу.

"Ипресиониран сам, прије свега, грађевинским уређењем оперативног блока и хирургије. Сама концепција кардиохирушког блока представља футуристичко рјешење, једно од најбољих у свијету и представља салу 21. вијека", рекао је Цукерман новинарима и захвалио на позиву да посјети УКЦ.

Он је навео да ће више од милион људи који живе на овим просторима имати већу корист од оснивања кардиохирургије, те изразио жељу да поново посјети овај центар када званично буде отворена кардиохирургија како би се још једном увјери у њену ефикасност.

Цукерман је рекао да операција трансплантације срца није захтјевна и да се релативно лако обави, али да је проблем организација мреже донора и самог система трансплантационог програма једне државе.

"Увијек је важно да постоји воља политичара да помогну и та иницијатива за трансплантацијама углавном почиње од владе неке земље и онда се полако гради систем", појаснио је Цукерман.

Специјалиста кардиологије Борис Гороња, који је 17 година радио у УКЦ Српске прије него што се преселио у Беч, рекао је да је увијек спреман да помогне колегама и свом граду.

Он је оцијенио да је Кардиологија УКЦ-а Српске на високом нивоу.

Будући начелник Клинике за кардиохирургију Никола Шобот рекао је да је велика потреба пацијената за кардиохируршким операцијама, те да ће отварање ове клинике бити од великог значаја за становништво Српске.

"У току су технички радови и имаћемо врхунске сале. Преостаје нам да оформимо кадар и надам се да ће ово бити врхунска кардиохирургија. Разговарамо са више центара и сигурно ћемо се ослонити на наше пријатеље из Каменице, са Дедиња и из Беча", истакао је Шобот.