ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/06/2019

АЕРОДРОМ "БАТАЈНИЦА" ПРЕИМЕНОВАН У "ПУКОВНИК-ПИЛОТ МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ"

 

БЕОГРАД, 26. ЈУНА /СРНА/ - Београдски војни аеродром "Батајница" убудуће ће носити назив Војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић", по пуковнику који је током бомбардовања Србије погинуо у борби против НАТО-а.

 

Према информацијама ваздухопловног портала Србије "Танго сикс", начелник Генералштаба Војске Србије /Милан Мојсиловић/ донио је 6. јуна одлуку да се Војни аеродром "Батајница" преименује у Војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић".

Одлука о преименовању већ је ступила на снагу и њом највећи намјенски војни аеродром на простору бивше Југославије више не носи назив по географском појму, него по једном од најславнијих пилота ловаца у модерној историји југословенског и српског Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Павловић је у вријеме НАTО агресије на СР Југославију био командант тадашњег 204. ловачког авијацијског пука, а погинуо је у борбеној мисији 4. маја 1999. године недалеко од родног Ваљева.

Војска Србије, прије свега Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана, баштинили су сјећање на Павловића, о његовој погибији снимљен је документарац, његово име носи улица која води до батајничког аеродрома, а 101. ловачка авијацијска ескадрила по њему је назвала и један ловац "миг 29".

Херој пуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачко-авијацијског пука, погинуо је у неравноправној борби са НАTО авионима када се жртвовао како би од сигурне смрти спасао млађег колегу.

Павловић је погинуо 4. маја 1999. године изнад Ваљева у борбеном обрачуну са авионима НАTО снага који су долетјели са аеродрома у Tузли, у БиХ.

Tог дана, око поднева, Павловић је извукао млађег колегу пилота из кокпита "мига 29" који се спремао да полети са аеродрома "Батајница".

"Мајку вам дечију, нећете ви да гинете, ја ћу!", рекао је Павловић док је извлачио колегу из кабине, да би потом у полуисправном авиону кренуо ка Ваљеву, родном крају, у сусрет десетинама НАTО ловаца и бомбардера.

Дванаест минута касније, његове колеге у оперативном центру чуле су само: "Имају ме!", након чега је његов авион нестао са радара.

Убрзо је погођен, а дијелови "мига 29" којим је пилотирао пали су на земљу у селу Бујачић, код Ваљева.

Павловић се није катапултирао.