ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика26/06/2019

ЦВИЈАНОВИЋ: ПОШТОВАЊЕ ДЕЈТОНСКОГ УСТАВА - ОСНОВ ФУНКЦИОНИСАЊА БиХ

 

БАЊАЛУКА, 26. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у разговору са конгресменом у Представничком дому САД Тедом Дојчем у Вашингтону да су међусобно уважавање и поштовање дејтонског Устава основ функционисања БиХ.

 

Она је нагласила и да је, захваљујући децентрализованој структури коју је успоставио Дејтон, омогућено да БиХ функционише у миру.

Цвијановићева је истакла да неформирање легитимне власти кочи напредак БиХ на њеном европском путу и онемогућава реализацију пројеката који су важни за унапређење животног стандарда грађана оба ентитета.

Она је информисала саговорника и о плановима за изградњу Меморијалног комплекса Доња Градина, те истакла ће овај значајан пројекат заједнички реализовати Република Српска и Србија, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

На састанку је разговарано о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, као и о безбједносним изазовима у БиХ и региону, са посебним акцентом на мигрантску кризу, тероризам и повратак држављана БиХ са страних ратишта.

Цвијановићева је у оквиру посјете САД разговарала и са представником УСАИД-а задуженим за Европу и Евроазију Александром Соколовским о унапређењу сарадње с циљем економског развоја и запошљавања кроз привлачење домаћих и страних инвеститора.

Цвијановићева је истакла да су институције Републике Српске посвећене даљем спровођењу економско-социјалних реформи, те побољшању привредног амбијента, као и животног стандарда свих грађана.