ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана26/06/2019

ЖУНИЋ: ГРАЂАНИ, ПОСЛИЈЕ ЦРКВЕ, НАЈВИШЕ ВЈЕРУЈУ ПОЛИЦИЈИ

 

БАЊАЛУКА, 26. ЈУНА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да грађани, послије Српске православне цркве /СПЦ/, највише вјерују полицији.

 

"Повјерење грађана и полиције је обострано", рекао је Жунић током расправе у парламенту о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру.

Он је рекао да се данас у Народној скупштини разматрају важне измјене Закона о јавном реду и миру, иако поједини посланици, избјегавајући дневни ред, настоје да од засједања направе ријалити.

Жунић је навео да је недавно привођење Бруне Батинића код Храма Христа Спаситеља у Бањалуци изгледало као прекорачење овлашћења, те да је у свијет отишла ружна слика.

"Али, као да смо хтјели да се што брже похвалимо том ружном сликом... Наравно да треба критиковати, али такво нешто не треба промовисати", рекао је Жунић.

Он је навео да је очигледно да је поменути човјек, који је био ухапшен, прекршио неки закон и да је јасно да није невин.

Жунић је у вези са овом темом нагласио да подржава сваког ко демократски изражава незадовољство.

"Нико не треба да га у томе спречава ако поштује законе", поручио је Жунић.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић рекао је, поводом за сутра најављеног мирног скупа у Бањалуци, да би опозиционим посланицима, попут Драшка Станивуковића, допустио окупљање и на Тргу Крјаине и у Влади Српске, јер је сигуран да би сви окупљени "могли стати у двије канцеларије".

"Вратите се расправи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру јер се ради о озбиљном акту", рекао је Васић.

Посланик СНСД-а Владо Ђајић рекао је да поједини посланици опозиције износе у парламенту своје фрустрације и позивају на митинге.

"Хајдемо да се држимо струке и дневног реда, да чувамо достојанство парламента. Измјене закона су добре, немам већих примједби и предлажем да се усвоји", рекао је Ђајић.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић поручио је посланицима опозиције да се концентришу на унапређење поменутог приједлога закона, а не да само критикују Полицију Српске.

Петковић је рекао да је и неке његове примједбе Влада прихватила и уврстила у завршни текст приједлога закона.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић је, на примједбе опозиционих посланика да су одређеним борцима, након ревизије, умањена или укинута примања, рекао да је ревизија законска категорија и да треба имати аргументе када се о нечему говори.

"Ревизија је у функцији правне заштите државе и грађана. Установљена је Законом о правима бораца и она се спроводи. Није јој циљ да неком борцу смањи категорију већ да се утврди законитост. У поступку ревизије постоје људи којима је умањена категорија, али и они који су добили вишу категорију", рекао је Милуновић. /наставиће се/бој/бон