ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 29/06/2019

РЕАЛИЗОВАНО 60 ОДСTО ПРОЈЕКАTА

 

TРЕБИЊЕ, 29. ЈУНА /СРНА/ - Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић рекао је Срни да је градска власт реализовала 60 одсто пројеката обећаних у предизборној кампањи 2016. године.

 

Ћурић је навео да је Градска управа Tребиња, непуне три године након избора, реализовала више од 30 социјалних програма који служе као подршка породици, те истакао да је у овом периоду више од 60 инфраструктурних пројеката урађено или је реализација у току.

Он је рекао да је у претходном периоду Градска управа сачинила средњорочни план капиталних инвестиција на шест година, чија је процијењена вриједност око 130 милиона КМ.

Говорећи о предизборним обећањима реализованим током овог мандата, Ћурић је навео да је реконструисан градски парк, у који је уложено милион КМ.

Он је објаснио да је урађено оземљавање површина, уведен модеран систем наводњавања који је дигитализован, што повећава ефикасност и уштеде, те додао да је у све то укључен и видео-надзор, чиме је изглед градског парка употпуњен.

Осим тога, Ћурић наводи да је реконструисана главна улица, а замијењена је и јавна расвјета.

Као врло важне пројекте који су реализовани, Ћурић је истакао оснивање Аграрног фонда и "Херцеговачке куће", у којој се ради на проширењу понуде јер је потражња за херцеговачким производима велика.

Он је нагласио да је средствима Влада Републике Српске и Србије реализован и пројекат изградње обилазнице око града Tребиња, која је сада промијенила сврху и постала дионица између насеља од Гучине до Мокрих долова.

Када је ријеч о инфраструктурним пројектима чија је реализација у току, Ћурић је као веома значајне истакао уређење Старог града и изградњу духовног центра у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија Острошког.

Он је рекао да су ти пројекти планирани у кампањи, али да изискују много новца. Ћурић напомиње да су се у међувремену појавили донатори, прије свега владе Србије и Српске, захваљујући којима се и кренуло у реализацију ова два значајна инфраструктурна пројекта за Tребиње.

Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић рекао је за Срну да је пројекат реконструкције Старог града вриједан два милиона евра, те да је у току избор извођача.

"Када је ријеч о духовном центру у Мркоњићима недавно је потписан уговор са извођачем. Ускоро се креће у реализацију тог пројекта, за који је Влада Србије донирала 800.000 КМ. Према пројектној документацији, процијењена вриједност пројекта била је 3.200.000 КМ. Међутим, када су дошле понуде, појавила су се одступања и сада је процијењено да ће за тај пројекат бити потребно око 4,5 до пет милиона КМ", навео је Ћурић.

Према његовим ријечима, за пројекат изградње велике градске обилазнице вриједан око 30 милиона КМ, а о којем се говорило у предизборној кампањи, очекује се да у току године буде изабран извођач и да почне изградња.

Ћурић је рекао да је предузеће "Хидроелектране на Tребишњици" преузело обавезу изградње моста преко ријеке Tребишњице на траси ове велике градске обилазнице.

Градоначелник Tребиња истакао је да је у кампањи обећано да ће се радити на систему за наводњавање пољопривредних површина на подручју Tребиња, те нагласио да је град у претходној години у овај пројекат уложио око шест милиона КМ, у сарадњи са ресорним министарством.

"Ове године смо потписали анекс уговора и наставак од 4.800.000 КМ, тако да ће у наредном периоду, када буде завршен овај уговор, град Tребиње имати 80 одсто покривених обрадивих површина системом за наводњавање", навео је Ћурић.

Он је додао да су, као што је и обећано, пољопривредним произвођачима на кориштење уступљене четири хладњаче за складиштење производа.

Говорећи о пројекту изградње градске тржнице, о којем је, такође, говорено у кампањи, Ћурић је истакао да је недавно потписан уговор са извођачем, те да се ускоро може очекивати почетак радова.

Он је објаснио да је код овог пројекта проблематично било то што се на објављене позиве нико од извођача није јављао, будући да грађевинари нису могли да одговоре на рокове које је град прописао за изградњу тржнице.

Када је ријеч о реализацији обећаних социјалних и програма запошљавања и самозапошљавања, Ћурић наводи да је у претходном периоду, у сарадњи са Заводом за запошљавање, запослено више од 550 људи.

"Град Tребиње је расписао позив и понудио свим високообразованим да се изјасне да ли желе да одраде приправнички стаж код приватних послодаваца уз надокнаду у реалном сектору или волонтерски у јавном сектору како би добили шансу да полажу стручни испит", навео је Ћурић.

Он је подсјетио да је локална власт имала и програме запошљавања дјеце погинулих бораца, дјеце ратних војних инвалида, а подршка је дата и људима који су одлучили да покрену властити бизнис.

Ћурић је нагласио да је локална власт реализовала и друге програме подршке младима, међу којима је издвојио стипендирање студената, стипендирање дефицитарних занимања, те подршку одласка на екскурзије успјешних студената.

"Најављивали смо изградњу зграде за младе брачне парове, чија реализација је у току. Уговор је потписан, а избор тих парова је у процедури", рекао је Ћурић.

Градоначелник Tребиња је напоменуо да је Градска управа у протеклом периоду подржала спорт у овом граду тако што је формирањем спортског друштва "Леотар" омогућено бесплатно бављење спортом дјеци која не могу сама да плаћају тренинге.

Ћурић је истакао да су знатна средства уложена у изградњу атлетског стадиона у Tребињу.