ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости03/07/2019

У ЉУДСКОМ МОЗГУ СТРУКТУРЕ И ОБЛИЦИ ИМАЈУ ДО 11 ДИМЕНЗИЈА!

 

ЛОЗАНА, АБЕРДИН, 3. ЈУЛА /СРНА/ - У људском мозгу налазе се структуре и облици који имају и до 11 димензија, закључак је велике научне студије, коју преноси "Сајенс алерт".

 

Научници процјењу да се у људском мозгу налази невјероватних 86 милијарди неурона, са неколико веза од сваке ћелијске мреже у сваком могућем правцу.

Они формирају супер-огромну ћелијску мрежу која људе чини посебним за размишљање и свијест.

Група научника окупљених око пројекта "Блу бреин" /Плави мозак/ добила је резултате који још никада нису виђени у свијету неуронауке.

Тим је успио да пронађе структуре у мозгу које представљају вишедимензионални свемир.

Током студије, научници су користили технике компјутерског моделирања како би схватили како се тачно људске мождане ћелије могу организовати да би извршиле сложене задатке.

Кориштени су и математички модели алгебарске топологије да би научници схватили структуре и мултидимензионалне геометријске просторе у можданим мрежама.

У студији је назначено да се структуре "формирају у исто вријеме када су преплетене у савез, који генерише прецизну геометријску структуру".

Хенри Маркрам, неуронаучник и директор пројекта "Блу бреин" у Лозани, истиче да су "пронашли свијет који нису могли ни замислити".

"Постоји више десетина милиона објеката, чак и у мањем дијелу мозга, кроз седам димензија. У неким смо мрежама нашли структуре и до 11 димензија", наглашава он.

Како тврде научници, сваки неурон унутар мозга може се повезати са сусједним да онда формирају објекат са сложеним везама.

Што се више неурона придружи групи, више се димензија додаје објекту.

Користећи се алгебарском топологијом, научници су моделирали структуру унутар виртуелног мозга, уз помоћ компјутера.

Онда су обавили експерименте у стварном можданом ткиву како би потврдили резултате. Пошто су додали стимуланс у виртуално ткиво мозга открили су да су се саставиле групе прогресивно виших димензија.

Затим су научници примијетили да је између ових група било рупа или шупљина.

Ран Леви са Универзитета у Абердину, који је радио на овој студији, објашњава да појава високодимензионалних шупљина када мозак обрађује информације значи да неурони у мрежи реагују на стимулансе на веома организован начин.

Иако облици који су тродимензионални имају висину, ширину и дубину, објекти које су стручњаци открили у новој студији не постоје у више од те три димензије у стварном свијету, али математичари тумаче да могу имати пет, шест, седам или чак до 11 димензија.