ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти10/07/2019

У СУБОТУ ПОЧАСТ СРБИМА УБИЈЕНИМ У СРЕБРЕНИЧКИМ ЛОГОРИМА

 

СРЕБРЕНИЦА, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Из Удружења грађана "Источна алтернатива" позвали су чланове породица погинулих, логораше и српски народ да се у суботу, 13. јула, у Сребреници придруже члановима овог удружења, који ће одати почаст Србима мученим и убијеним у сребреничким логорима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Помен страдалима планиран је за 10.00 часова код бивше зграде полиције и Основног суда, који су у протеклом рату били логори.

Том приликом биће прислужене свијеће за покој душа настрадалих и постављена спомен-плоча са именима убијених Срба на бившу полицијску зграду, у којој су мучени и убијани заробљени и Срби који су на почетку рата остали у Сребреници, лојални тадашњој муслиманској власти, од којих скоро нико није преживио.

Уз позив члановима породица настрадалих и српском народу да се укључе у достојно одавање почасти и сјећању на невине српске жртве, из "Источне алтернативе" су позвали и начелника општине Младена Грујичића и представнике општинске власти да им се придруже и подрже обиљежавање мјеста српског страдања, јер су то жртве муслиманских злочина заслужиле.

"Ми ћемо поставити плочу са именима Срба који су убијени у логору у бившој сребреничкој полицијској станици", поручују из овог удружења.

У позиву се наводи да се у овом удружењу боре за истину, да се истине не треба плашити, а истина је да су у том објекту убијени Срби и да чланови `Источне алтернативе` већ десет година 13. јула одају почаст тим жртвама, прислужују свијеће за покој душа убијених и полажу цвијеће код тих објеката.

"Разлог што 13. јула одајемо почаст убијеним Србима у сребреничким логорима јесте што се тог датума 1992. године сазнало да је група Срба заробљених 12. јула 1992. године у селу Залазје и одведена у Сребреницу. Касније се сазнало да су одведени у бившу зграду полиције, гдје су испитивани, мучени и ту им се груби траг. Десет заробљених се још воде као нестали", подсјећају из "Источне алтернативе".