ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2019

НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У СЕЛУ ЧЕМЕРНО

 

САРАЈЕВО, 11. ЈУЛА /СРНА/ - У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење оптуженима за злочине над српским цивилима у илијашком селу Чемерно 1992. године.

 

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године заједно са другим лицима свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба који су мучени и убијани.

На рочишту 20. јуна свједок Тужилаштва БиХ Видоје Рашевић присјетио се да је у јуну 1992. године отишао у своје родно село Чемерно, гдје је пронашао лешеве своје мајке, рођака и комшија.

Рашевић је испричао да је 10. јуна 1992. године патролирао на линији разграничења у Илијашу када је у јутарњим часовима видио да се на Чемерном нешто дешава.

Из команде Илијашке бригаде је, како је рекао, добио моторно возило, те је са седам до осам људи отишао у село.

Кaда је ушао у село није никога срео, те је прошао поред кућа Дамјановића и помоћних објеката који су били у диму.

Рашевић је рекао да је код гробља видио четири леша, појаснивши да је неко помијерао та тијела, јер је мјесто гдје су првобитно лежали било у крви.

Идући даље кроз село, он је на путу видио тијело Миленка Трифковића у крви, док је његова кућа горјела, а испод куће су лежала тијела Миленкове жене, сестре и још два до три леша.

Наставак суђења заказан је за 9.00 часова.