ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/07/2019

ПРИЗНАЊЕ "БЕЛА ГОЛУБИЦА" МАТИЈИ БЕЋКОВИЋУ И ЖАН КРИСТОФУ БИСОНУ

 

НОВИ САД, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Академику Матији Бећковићу и замјенику главног уредника "Фигаро магазина" из Париза Жан Кристофу Бисону вечерас је у Новом Саду уручена "Бела голубица" - највише признање "Тесла глобал форума", традиционалне манифестације посвећене великом српском научнику и проналазачу Николи Тесли.

 

Престижно признање лауреатима је у свечаном салону Матице српске уручио игуман фрушкогорског Манастира Шишатовац Андреј Ненић.

Бисон је захвалио за признање и рекао да му је посебна част што награда носи име Николе Тесле.

"Прије двадесетак година основао сам у Француској удружење пријатеља Николе Тесле да бих упутио захтјев уредништву једног од највећих француских рјечника да промијени дио у коме пише да је Тесла био Хрват, зато што је рођен у Смиљану. Сам Бог ми је дао у задатак да више од 20 година путем својих написа представљам Французима друго, право лице Срба и Србије, а не онакво каквим су га представљали нетачно разни медији у Европи, а то је `да Срби не знају ништа друго него ратовати`. Трудим се да Француској представим и друге српске великане", рекао је Бисон.

Бисон је, у изјави новинарима прије уручења признања, изразио очекивање да ће однос Француске према питању Косова и Метохије отићи за корак у другом правцу послије предстојећег сусрета француског предсједника Емануела Макрона и предсједника Србије Александра Вучића у Београду.

"Макрон неће, по мом мишљењу, вршити притисак на Србију све док сви грађани Космета не буду равноправни пред законом, а не само Албанци. То се нарочито односи на Србе, сад као мањину у тој творевини. Значи, док се заиста не успостави права равноправност свих грађана пред законом, мир и заштита Срба, Макрон неће вршити притисак на Србију да призна Косово и Метохију", рекао је Бисон.

Матија Бећковић је посебно истакао чињеницу да је признање добио у Новом Саду, родном граду Јована Јовановића Змаја, кога је Тесла сматрао највећим српским пјесником.

"Кад је Тесла на водопаду Нијагара направио прву хидроцентралу, онда је на њој неонским цевима уписао име Змај. А кад је стигао у Београд бродом из Пеште у луци су га дочекали српски краљ и Змај. Тесла је тад пољубио у руку Змаја чије је песме преводио. Мислим да у славу те љубави и пријатељства између Змаја и Тесле заслужују да им у Новом Саду буде подигнут заједнички споменик", сматра Бећковић.

Према његовим ријечима, Тесла је у свему што је писао испољавао високи стил, тако да се, како каже, свака његова реченица може уклесати у камену.

"Свима је позната реченица коју је /Тесла/ изговорио приликом своје посете Београду: `Немојте по сиромаштву мојих речи судити о дубини мојих осећања. Ја имам велике идеје у науци и ако би их остварио, то би била велика срећа за човечанство. Али, оно што мене у свему томе највише радује је што би то било дело једног Србина`", рекао је Бећковић.

Говорећи о Теслином односу пуном поштовања према Српској академији наука и уметности /САНУ/, он је подсјетио да је Тесла, када је изабран за члана САНУ, навео у својој депеши: "Ја сам још у детињству чуо за ту најважнију српску научну и уметничку установу и нисам ни сањао да ћу некада бити њен члан. Па, ако досад нисам то заслужио, трудићу се одсад да то заслужим".

"И ја бих, попут Тесле, могао данас то исто да кажем, после добијања `Беле голубице`", навео је Бећковић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је да ово представништво од почетка подржава "Тесла глобал форум" - пројекат који је окупио све оно што и треба да се окупи како би било афирмисано и промовисано стваралаштво Николе Тесле, али и како би српски народ у најбољем свјетлу био представљен широм свијета.

"Уједно, `Тесла глобал форум` подстиче младе на стваралаштво да би наредне генерације биле на нивоу Тесле, али и других српских великана", рекао је Цицовић.

У Матици српској уручено је и признање "Тесла силвер коин" студентима новосадског Факултета техничких наука који су недавно у Лиону, у Француској, били набољи на првенству Европе у роботици.

Признање је, у име награђених, примио студент овог факултета Желимир Тришић.

"Тесла глобал форум" почео је 2. јула омладинским кампом у фрушкогорском излетишту Андревљу, а завршава се 14. јула "Тесла релијем" електричних аутомобила.

Форум је традиционална манифестација посвећена популаризацији и промоцији науке, културе и образовања.

На Форуму се окупило више од 120 студената из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и са универзитета у свијету.

"Тесла глобал форум" ове године је окупио и врсне познаваоце дјела Николе Тесле - научнике, професоре, али и правнике, умјетнике и новинаре из Србије, Русије и Аустралије.

Осим у Андревљу и Новом Саду, дио програма овогодишњег Форума уприличен је и у фрушкогорском Манастиру Шишатовац, у којем се као млад лијечио Никола Тесла.

Представништо Републике Српске у Србији подржава ову значајну манифестацију од њених почетака 2013. године.