ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2019

САМОПРОГЛАШЕНО КОСОВО НЕ МОЖЕ ДА СУДИ ГЕНЕРАЛУ ПАВКОВИЋУ

 

БЕОГРАД, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Механизам за међународне кривичне судове у Хагу искључио је могућност новог процеса против некадашњег начелника Генералштаба Војске Југославије генерала Небојше Павковића, након најава самопроглашеног Косова да ће против њега подићи оптужницу.

 

У одговору на питање "Вечерњих новости" да ли неки други домаћи или међународни суд има право да покрене процес против Павковића, Механизам наводи да, према његовом Статуту, ниједном осуђенику којем је Хашки трибунал већ одредио казну, не може судити ниједан други суд за иста дјела.

Лист наводи да је након овакавог одговора из Хага и званично постало јасно да су приче из Приштине да ће бити подигнуте оптужнице против Павковића "пуцњи у празно".

"У складу са правилом 16 Правилника о поступку и доказима Механизма, када предсједник добије поуздане информације о томе да је пред судом неке државе против неке особе покренут кривични поступак за кривично дјело за које јој је већ суђено пред Хашким трибуналом, претресно вјеће које је одредио предсједник издаје налог за образложење, којим од тог суда тражи да трајно обустави поступак", наводи се у одговору достављеном "Новостима".

Правосудни органи самопроглашеног Косова планирају да против Павковића подигну оптужницу због наводних ратних злочина на Косову 1998. и 1999. године и траже његово изручење из Финске, гдје издржава затворску казну од 22 године.

Павковић се суду у Хагу предао 2005. године. До пресуде, која је изречена 2015. године, Павковић је боравио у притвору у Схевенингену.

За неколико мјесеци он стиче право да тражи пријевремени отпуст на слободу послије двије трећине одслужене казне, а одлуку о томе донијеће Механизам.