ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти11/07/2019

СРЕБРЕНИЦА НИЈЕ САМО 1995, ПОДСЈЕЋАТИ НА БРУТАЛНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

 

БЕОГРАД, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Oдбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је, поводом данашње комеморације Бошњацима у Поточарима, да је веома значајно у међународној и домаћој јавности стално понављати неспорну чињеницу да се Сребреница не може свести само на 1995. годину, те подсјећати на бруталне злочине над Србима који су томе претходили.

 

"Муслиманске снаге на челу са Насером Орићем су од 1992. до 1995. године извршиле бруталне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима, запалиле и опљачкале велики број српских села и заселака у средњем Подрињу. За убијање Срба у Сребреници у средњем Подрињу нико није осуђен пред Хашким трибуналом", истакао је Линта.

Према његовим ријечима, јасно је да су Међународни суд правде у Хагу и Хашки трибунал имали задатак да суде само српском народу и то су политичке пресуде које немају везе са истином и догађајима на терену, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

"Западни центри моћи, ако заиста желе трајни мир, стабилност и помирење у БиХ морају да промијене политику и помогну да се утврди стварна истина о страдању Срба, Бошњака и других народа у Сребреници и средњем Подрињу, да се једнако поштују све невино страдале жртве из протеклог рата и да сви који су чинили злочине треба да одговарају", рекао је Линта.

Он је поновио да је бесмислена и апсурдна тврдња да је Војска Републике Српске 1995. године починила геноцид у Сребреници.

Линта је нагласио да је ријеч о срамној пропаганди западних центара моћи чији је циљ да се у свјетској јавности додатно оправда безочна лаж да су Срби у одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ тобоже били агресори и злочинци, а Бошњаци невине жртве које су водиле ослободилачки рат.

"Изјаве најважнијих свједока о догађајима у Сребреници 1995. године у медијима и на суђењима у Хагу јасно показују да је циљ био, не да се утврди истина и шта се стварно догодило на терену, већ да се испричају што екстремније приче о страдању Бошњака од Војске Републике Српске", оцијенио је Линта.

Он је закључио да је апсурдно изједначавати осветничко убијање једног малог дијела ратних заробљеника, што јесте злочин, са геноцидом који представља уништавање цијелог народа.

У Меморијалном центру у Поточарима, код Сребренице, данас се обиљежавају 24 године од бошњачког страдања у овој општини.