ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти11/07/2019

НЕ ЗАБОРАВИТИ СТРАДАЊА НАРОДА И СВЕШТЕНИКА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

 

ВОЗУЋА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - У Манастиру Света Тројица - Возућица у општини Завидовићи у ФБиХ служена је данас литургија поводом празника Свети дабробосански мученици, међу којима је возућки свештеник Јован Зечевић који је пострадао у неком од логора 1941. године.

 

Литургију је у присуству вјерника возућке парохије служио протојереј-ставрофор Зоран Живковић.

Он је истакао да су се данас окупили у Манастиру Возућица да би се присјетили Светих свештеномученика дабробосанских који су пострадали за вријеме Другог свјетског рата.

"Тешка историја нас учи да страдања нашег народа и свештеника, међу којима је Јован Возућки, не смијемо да препустимо забораву да би наша будућност била боља, а страдања никада више никоме поновљена", рекао је Живковић Срни.

Свештеника Зечевића је СПЦ прогласила за свештеномученика и убројала у свештеномученике дабробосанске.

Јован Зечевић рођен је 1895. године у тада Босанском Новом. Завршио је Богословију у Сарајеву, а тамо је био у групи Гаврила Принципа, због чега су га аустријске власти осудиле на четворогодишњу робију тешке тамнице коју је издржао као гимназијалац.

Рукоположен је за ђакона и свештеника 1922. године.

Усташе су га ухапсиле у Завидовићима и у јуну 1941. године одведен је са групом Срба у теретном вагону у Копривницу, а њега су посебно мучили.

Из Копривнице је одведен у непознатом правцу и никад се није вратио.

Манастир, који је према народном предању задужбина српског краља Драгутина Немањића из 14. вијека, имао је веома тешку и бурну историју. Рушен је и скрнављен, али се увијек побједнички дизао из пепела.

У току своје историје био је посвећен Светом Николи, Покрову Пресвете Богородице и, након обнове на дан освештања 1865. године, посвећен је Пресветој Тројици - празнику који је у народу познат као Духови, под чијим патронатом се и данас налази.

И након посљедњег рата рушевине овог православног храма су девет година обнављане, а Манастир Света Тројица - Возућица поново освештан 25. јула 2015. године.

Тим поводом, најавио је Живковић, у недјељу, 21. јула, у Манастиру ће бити служена литургија, четири године од његовог освештања.