ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2019

БРОЋЕТА: СРБИ ДОВЕДЕНИ НА РУБ ЕГЗИСTЕНЦИЈЕ

 

ДРВАР, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета рекао је Срни да је српско становништво у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову доведено на руб егзистенције и додао да Срби повратници од Федерације и Ливањског кантона помоћ добијају на кашикицу.

 

Броћета је истакао да општине Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово нису добиле ниједну марку из буџета Федерације у оквиру расподјеле помоћи нижим нивоима власти, кантонима и општинама, оцјењујући да то јасно показује колика је небрига ФБиХ према општинама у којима живи српско повратничко становништво.

Броћета је рекао да да Срби повратници тешко живе, а да су се власти у Федерацији и овог пута оглушиле, упркос бројним апелима за помоћ.

Он је упозорио да због небриге ФБиХ српско становништво размишљање шта даље, јер се помоћ добија на кашикицу.

"Доведени смо у ситуацију да размишљање шта и куда даље и да ли уопште можемо опстати и остати на овим просторима упркос нашој великој жељи да опстанемо на вјековним огњиштима", нагласио је Броћета.

Према његовим ријечима, Срби повратници једину помоћ добијају од Републике Српске и Србије и, уколико се та помоћ не појача и не настави у будућности, повратници ће бити препуштени сами себи да преживљавају у јако тешким условима.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је Срни да, као начелник највеће повратничке општине у ФБиХ, изражава огромно незадовољство када је ријеч о расподјели помоћи из федералног буџета.

Она је навела да је општина Дрвар у посљедњем периоду једину помоћ од Ливањског кантона добила путем одлуке о расподјели новчаних средстава због штете настале усљед елементарних непогода, те додала да ни том одлуком општинске власти нису задовољне.

"Из Федерације смо тешким мукама добили потписану сагласност за санацију Tитове пећине, што јасно говори у каквом су положају повратничке општине са већинским српским становништвом", истакла је Рунићева.

Службене новине ФБиХ објавиле су 5. јула одлуку о расподјели средстава из буџета ФБиХ за 2019. годину градовима и општинама у износу од 1.200.000 КМ на име додјеле финансијске помоћи, те финансирање пројеката од значаја за развој градова и општина.

Према другој објављеној одлуци, кантонима је као финансијска помоћ додијељено 4.800.000 КМ.

Међутим, у тој расподјели новчане помоћи нису се нашле повратничке општине Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово са већинским српским становништвом.