ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/07/2019

ПРИХВАТИТИ СПОРАЗУМ О РАЗГРАНИЧЕЊУ КОЈИ ЈЕ ПРЕДЛОЖИО БЕОГРАД

 

БЕОГРАД, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се рјешавање питања граница између Србије и БиХ мора актуелизовати, да се не смије препустити времену са увјерењем да ће се ријешити само од себе и закључио да би требало прихватити споразум о разграничењу који је предложила Србија.

 

Додик је током Самита Процеса сарадње у Југоисточној Европи указао на проблем границе БиХ са Хрватском и Србијом и предложио да Србија Формира стручну комисију која треба да ријеши редослијед потеза - да ли да се границе утврде према катастарском стању, па да се онда мијењају или обрнуто.

Према Додиковом мишљењу, излаз из застоја је прихватање споразума онако како је предложен крајем 2017. године.

"Ми га прихватамо, остаје да га прихвати и бошњачка страна", рекао је Додик за Танјуг.

Он је подсјетио на то да су у мандату претходног Предсједништва БиХ, српски и хрватски члан Младен Иванић и Драган Човић прихватили да то питање буде ријешено, али је то оспорио бошњачки представник Бакир Изетбеговић и то "само из жеље да то питање остане отворено".

Додик указује да ће зато рјешавање тог питања морати да чека "ситуацију код Бошњака", што је, како примјећује, излишно јер су на спорним подручјима, и са једне и са друге стране, Срби, Србија и Република Српска.

"У том погледу, ми то питање из Републике Српске посматрамо као нешто неважно, а они у Сарајеву покушавају да то питање зграбе и да се око тога споре", рекао је Додик.