ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2019

У ПЕТРОВДАНСКОМ "ЛИЛАЊУ" У ДОЊОЈ ТРНОВИ УЧЕСТВОВАЛО 147 МАЛИШАНА

 

УГЉЕВИК, 11. ЈУЛА /СРНА/ - У Доњој Трнови код Угљевика у петровданском "лилању" и избору најљепше лиле вечерас је учествовало 147 малишана.

 

Организатори ове традиционалне манифестације су Савјет мјесне заједнице и Црквени одбор Доње Трнове, а генерални покровитељ општина Угљевик.

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је учесницима да је велика радост што дјеца његују традицију и обичаје којима се чувају српска култура и православна вјера.

Перић је навео да је из буџета општине издвојено 3.000 КМ за ову манифестацију, обиљежавање славе храма и одржавање турира у малом фудбалу.

Традиционалном "лилању" претходило је вечерње богослужење у Храму Светих апостола Петра и Павла и помен испред споменика за 24 жртве одбрамбено-отаџбинског рата из овога краја, те наступ Културно-умјетничког друштва "Трнова".

Протојереј Ведран Бардак, свештеник у Доњој Трнови, указао је на значај обиљежавања Петровдана.

"Обичај је да се омладина окупља уочи Петровдана уз традиционално паљење лила које су направљене од коре трешњевог дрвета, да обасјавају путеве и симболизују сваколико добро", рекао је свештеник Бардак.

Дјеци са најљепшим "лилама" додијељено је 47 робних и новчаних награда, а главну награду ЛЕД телевизор добиo је Александар Ђокић.