ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2019

ЗА ЈЕДНО РАДНО МЈЕСТО СРБИ МОРАЈУ ДАТИ ТРИ

 

ДРВАР, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Начелник дрварске општине Душица Рунић рекла је да Срби у Дрвару од 13. септембра 1995. године живе у условима недостојним човјека и навела да се за запошљавање само једног Србина у том граду и у Ливањском кантону морају дати три радна мјеста Хрватима.

 

Рунићева указује да су Срби у Дрвару принуђени да пређу преко поноса и здравог разума, тражећи да бар један буде запослен, да би једна једна српска породица имала услове да само преживи.

"За једно радно мјесто Србина, ми ослободитељима, како су назвали себе, Хрватима у Дрвару и у Ливањском кантону морамо дати три радна мјеста. Tо све говори како је бити Србин у Дрвар, Гламочу и Босанског Грахову и цијелом Ливањском кантону", изјавила је Рунићева Срни.

Она је осудила иницијативу Кантоналног одбора ХДЗ-а Ливно за обиљежавање 24 године од "ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара" и нагласила да за Србе у Дрвару 13. септембар 1995. године представља дан жалости, јер од тада немају статус грађана, већ су прво постали избјеглице, а потом повратници који у свом граду преживљавају.

Према њеним ријечима, тим наводним ослобођењем један индустријски град је доведен у статус најнеразвијеније општине у БиХ која нема ни индустријску зону, јер су је уништили нелегалном и коруптивном приватизацојом.

"Од општине која готово није имала незапослених довели су Дрвар у статус да је бити запослен Србин постала привилегија", нагласила је Рунићева.

Она је нагласила да Срби у Дрвару неће дозволити најављено обиљежавање и истакла да је спремна Дрварчане извести на улице.

"Спремна сам стати уз мој народ, моје Дрварчане, ово мало Срба који су се вратили на своја огњишта и изаћи на улице на протесте. Ја не желим да обиљежавам и славим дан када сам постала избјеглица и дан када је мој народ напустио своја огњишта", поручила је Рунићева.

Ливањски медији објавили су да је на 10. Изборној скупштини Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно усвојена иницијатива за обиљежавање 24 године од "ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара", уз приједлог да обиљежавање буде уз војне почасти и у присуству високих званичника, и то у Босанском Грахову 28. јула, у Гламочу 29. јула и у Дрвару 13. септембра, што ће бити централни скуп.