ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/07/2019

ОХР УПОРНО КРИВОТВОРИ ИСТИНУ

 

БЕОГРАД, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Чињеница да су ОХР-у потребни политички услови да би дошли на комеморацију српским жртвама потврђује да је ОХР све вријеме пристрасан, и даље заробљен у пропаганди муслиманске стране и упорно кривотвори истину, оцијенио је Дарко Младић, син некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

 

Коментаришући одговор ОХР-а на упит Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко не присуствује комеморацијама српским већ само бошњачким жртвама, у ком је наведено, између осталог, да ће ОХР то учинити "када поједини говорници на неким од тих комеморација престану негирати да се десио геноцид у Сребреници", Дарко Младић оцијенио је да је то чисти безобразлук.

"Значи, они имају добро оправдање зашто дискриминишу жртве. Другим речима, рекли су да српске жртве мање вреде од муслиманских и да постоје политички услови да би они признали српске жртве. То је чисти безобразлук", поновио је Младић.

Он је поручио да се истина не може бранити законима које најављује Инцко.

"Да је та њихова истина /о Сребреници/ толика, да је права истина не би јој требао никакав закон нити методе принуде. С једне стране негирају наше жртве системски у толикој мери да су им 24 године после краја рата у БиХ потребни политички услови да би дошли на комеморацију нашим жртвама", рекао је Младић.

Поводом Инцкове изјаву да је Дарков отац - генерал Ратко Младић "сам рекао да се у БиХ" дешава геноцид /реагујући тако на изјаву Радована Караџића о етничком чишћењу 1992. године/, Дарко Младић је рекао да је то што је навео Инцко "опробани метод којим се служе и Хашки трибунал и његови деривати какав је Инцко".

"То није било у том контексту, нити је на Караџићеве речи био тај коментар, него је осврт био, колико ја знам, на неке неодговорне иступе посланика у парламенту Републике Српске, а не на политику руководства Српске", рекао је Дарко Младић.

Он је нагласио да је Инцко то криво протумачио.

"Они покушавају све да на силу зауставе истину. Не може се истина бранити законима. Истина је јача од сваког закона", закључио је Дарко Младић.

ОХР је истакао да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво кад се за то створе услови - "када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глорификовати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава, што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

"Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју", додаје се у одговору из ОХР-а.