ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/07/2019

ОХР ПОНОВО УБИЈА СРПСКЕ ЖРТВЕ - СРПСКА И СРБИЈА ДА РЕАГУЈУ

 

БЕОГРАД, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Република Српска и Србија морају одбацити политичка условљавања ОХР-а у вези са њиховим присуством комеморацијама српским жртвама, јер је ријеч о директном удару на српске националне интересе, али и истину, истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

 

Анђелковић упозорава да се ОХР посљедњим иступима и ставовима потпуно сврстао на линију бошњачке ратне политике из деведесетих година прошлог вијека.

"Морамо одбацити такве ствари. Очито је да ОХР у БиХ није дошао да допринесе помирењу народа и успостављању мира, већ реализацији политике због које је БиХ и дошла у рат - сарајевске хегемонистичке политике смишљене на негирање Републике Српске и право српског народа", изјавио је Анђелковић Срни.

Он указује да ОХР политичким условљавањем свог присуства на комеморацијама српским жртвама поново убија те жртве и тиме оно што су радили бошњачки екстремисти добија потпуну подршку у ОХР-у, и то на најбруталнији начин.

Анђелковић наводи да је ријеч о наставку агресије према српском народу и оног што је чињено деведесетих година прошлог вијека с циљем да Срби буду потпуно обрисани и етнички очишћени западно од Дрине.

Он напомиње да је овакав став ОХР-а, који политички условљава одавање пијетета жртвама, противан свим европским вриједностима и елементарном хуманизму.

"Ваљда су жртве изнад политике. Жртвама мора да буде одат пијетет. Међутим, ОХР то не ради, већ цивилизован однос према жртвама условљава политичким захтјевима. Тиме ОХР други пут учествује у убијању тих жртава", наглашава Анђелковић.

ОХР је истакао да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво кад се за то створе услови - "када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глорификовати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава, што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

"Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју", додаје се у одговору из ОХР-а.