ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/07/2019

БУНДАЛО: ОХР ДА ЈЕДНАКО ЦИЈЕНИ СВАКУ ЖРТВУ У ПРОТЕКЛОМ РАТУ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало изјавио је Срни да је свака жртва у протеклом рату у БиХ иста, те оцијенио лицемјерним ставове ОХР-а да неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници, говорити против БиХ и слично.

 

Бундало је поручио да би људи из ОХР-а, ако су достојанствени и коректни, требало да цијене сваку жртву на исти начин.

"И на овом примјеру - њиховог поштивања једних или непоштивања других жртава показује се на чијој су страни. Потпуно је јасно да ако ова држава жели то да буде, мора да се одрекне сваке врсте туторства и протекционизма", додао је Бундало.

Он је додао да неће бити чланства БиХ у ЕУ са оваквом врстом протектората.

Из ОХР-а су навели да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво, када се "за то створе услови, односно када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глорификовати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

"Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју", додаје се у одговору из ОХР-а.