ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/07/2019

РИЈЕШИТИ ПИТАЊЕ РАСПОДЈЕЛЕ СРЕДСТАВА УИО, ПА И СУДСКИ

 

САРАЈЕВО, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се Српска на тужбу против Федерације БиХ /ФБиХ/ због начина расподјеле прихода које прикупља Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ одлучила зато јер је прошло сувише времена од посљедњег усаглашавања коефицијената у мају 2017. и јер нема интересовања друге стране за рјешавање тог питања.

 

Вишковић је навео да је присталица тога да се одлуке о расподјели прихода УИО не доносе као до сада консензусом, већ већином, јер обрачун ради Управа, а не владе или ентитетски и министри у Савјету министара.

"А УИО БиХ је заједничка институција и Владе Републике Српске и Владе ФБиХ. Испада да Влада ФБиХ не вјерује својој институцији", рекао је Вишковић и упитао да ли је та институција потребна ако јој се не вјерује.

Он је за сарајевско "Ослобођење" рекао да ће Српска са тужбом ићи према судовима у Републици Српској, да би била размотрена надлежност и да не би било да неко није надлежан за то.

"Зашто? Зато што већ имамо пресуђену ствар, нешто што је извршно и онда поново неки суд или судија се дрзнуо и ставио то на стендбај до септембра. То је недопустиво", нагласио је Вишковић.

Он је подсјетио да блокада средстава "Електропреноса БиХ" траје већ 18 мјесеци и да је тај новац пропао.

"Већ 18 мјесеци не улажемо у нове капацитете, у одржавање и поправку садашњих и ризикујемо да сви у БиХ останемо без напајања струјом", упозорио је Вишковић.

Он је рекао да је штета због неформирања нове Владе ФБиХ и Савјета министара вишеструка будући да нема могућности договора о бројним питањима, међу којима би требало да буде и питање о диференцираној стопи ПДВ-а.

"Сматрам да је више него фер да имамо диференцирану стопу. Не може по истој стопи бити опорезован `фићо` и `мерцедес`, хљеб и виски, беби крема и `Босов` парфем", навео је Вишковић.