ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана16/07/2019

ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА О ДРУГОЈ ФАЗИ КОРИДОРА "ПЕТ ЦЕ" И ГАРАНЦИЈАМА

 

БАЊАЛУКА, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске почеће данас посебно засједање на којем ће, према предложеном дневном реду, бити разматрани приједлози одлука о прихватању задужења Српске према Европској банци за обнову и развој /ЕБРД/ за финансирање пројекта Коридор "Пет це" - обилазница Добој и о износу гаранција које Српска може издати у овој години.

 

Усвајањем приједлога одлуке о прихватању задужења према ЕБРД-у за финансирање пројекта Коридор "Пет це" - обилазница Добој, који ће бити разматран као прва тачка дневног реда, Српска би требало да се задужи 150 милиона евра ради његове реализације.

Циљ пројекта је обезбјеђивање додатних средстава за изградњу дионице ауто-пута Коридор "Пет це" /фаза два/, дужине око шест километара између петље Руданка и краја тунела Путниково брдо два /међуентитетска линија разграничења/, укључујући мост преко ријеке Босне, два тунела и вијадукт.

У вези са тим ријеч је и о градњи два велика тунела Путниково брдо један и два укупне дужине више од два километра, мосту дужине око 330 метара, те вијадукту дужине око 290 метара. Планирана је и изградња девет потпорних зидова укупне дужине 2.200 метара.

Кредитна средства Српска ће пренијети предузећу "Аутопутеви Републике Српске", са којим ће Министарство финансија и Министарство саобраћаја и веза закључити уговор о дефинисању намјена, услова, обезбјеђења и начина враћања одобреног кредита.

Пројекат, за који је рок за реализацију 31. децембар 2022. године.
реализоваће Јединица за имплементацију пројеката у оквиру "Аутопутева Републике Српске".

Дужина дијела Коридора "Пет це" кроз Српску је 46,6 километара и његова укупна вриједност процијењена је у износу већем од 500 милиона евра без експропријације непокретности, ПДВ-а и интереса у току градње.

Планирано је да се гради у четири фазе, а прва, која је почела и кошта око 70 милиона евра, јесте дионица од петље Јоховац /Tовира/ до петље Руданка /Костајница/, укупне дужине око шест километара.

Фаза два, о којој ће бити ријечи на сједници Народне скупштине и чија изградња кошта 150 милиона евра, дионица је од петље Руданка /Костајница/ до Каруша - ентитетске границе на југу, укупне дужине око шест километара.

Фаза три је дионица од петље Јоховац до петље Подновље, укупне дужине око 13 километара, а фаза четири је дионица од Вукосавља до петље Подновље, укупне дужине око 23 километара.

Четврта посебна сједница требало би да почне у 12.00 часова.