ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/07/2019

ПОЛИТИЧКЕ СТРУКТУРЕ У ФБиХ ЖЕЛЕ ДА НАНЕСУ ШТЕТУ СРПСКОЈ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 17. ЈУЛА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас Срни да у Федерацији БиХ постоје политичке структуре које, политичким дјеловањем у институцијама БиХ, желе да Републици Српској направе политичку или економску штету.

 

Након јучерашњег прегласавања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са доношењем одлуке да буде заустављена изградња моста на Пељешцу, Кошарац је рекао да се то може препозната као потреба бошњачког члана Предсједништва /Шефика Џаферовића/ и другог бошњачког члана Предсједништва /Жељка Комшића/ да направе проблем Републици Српској евентуалним повлачењем потписа са споразума о изградњи моста на Сави.

Према његовим ријечима, Џаферовић и Комшић су искористили прилику да направе проблем у вези са изградњом моста на Пељешцу у дану када је потписиван споразум са Хрватском о изградњи моста на Сави у Градишци, који је веома значајан са аспекта економског, финансијског и привредног развоја Српске.

"Та пракса се наставља и најбољи модел који томе свједочи јесте прегласавање српског члана Предсједништва интегрисаним, идентичним дјеловањем остала два члана Предсједништва", рекао је Кошарац.

Он истиче да се отвара и питање кога Комшић заступа, односно шта би рекли Хрвати у БиХ за ово што чини када је ријеч о нарушавању односа са Хрватском.

Кошарац је напоменуо да је улога Предсједништва БиХ да води спољну политику и развија добре регионалне односе са свим земљама, па тако и са Србијом и Хрватском.

"Важно је остати привржен уставном капацитету и регионалној сарадњи и афирмисати се, а то Република Српска и њени представници чине, док се други показују као опортунисти развоју добрих инфраструктурних пројеката и добре сарадње. Мислим да је то веома лоше и по Комшића и по Џаферовића", сматра Кошарац.

Он је оцијенио као добро што је Додик, као српски члан Предсједништва, искористио Уставом загарантовано право и затражио изјашњавање Народне скупштине Републике Српске.

"То је један од кључних модела који треба користити сваки пут када српски члан Предсједништва буде прегласан, јер очекујем да ће бити настављена пракса прегласавања с обзиром на веома препознате усаглашене политике Комшића и Џаферовића", напоменуо је Кошарац.

Предсједништво БиХ усвојило је на јучерашњој сједници са два гласа за и једним против закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац. За закључак су гласали Комшић и Џаферовић, а против је гласао Додик.

Додик је најавио покретање питања виталног ентитетског интереса у складу са роковима прописаним Уставом и Пословником о раду Предсједништва БиХ.

У Бањалуци ће сутра бити одржана посебна сједницa Народна скупштине Републике Српске на којој ће се посланици изјаснити о потврђивању изјаве Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.