ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти18/07/2019

ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У ОРАХОВЦУ НЕКАЖЊЕН И НАКОН 21 ГОДИНЕ

 

ОРАХОВАЦ, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Данас је 21 година од злочина које су над Србима, Ромима и осталим жртвама починили припадници терористичке Ослободилачке војске Косова /ОВК/ од 12. маја до 22. јула 1998. године за које још нико није одговарао.

 

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас у 12.44 часова у спомен-соби "Косметске жртве" у Београду обиљежиће 21 годину туге и бола од отмица и страдања невиних српских жртава.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије /Српска координација/ саопштила је да са огорчењем подсјећа да ни послије 21 годину нико није одговарао за злочине почињене 1998. над Србима у Ораховачкој жупи на Косову и Метохији, иако постоје живи свједоци - жртве међу киднапованим Србима.

Српска координација истиче да су ови злочини били прва масовна киднаповања, убиства и протјеривања Срба на Косову и Метохији које су починили припадници терористичке ОВК.

У саопштењу се наводи да је од 18. до 22. јула 1998. године током оружаног напада припадника ОВК на Ораховац и околна српска села киднаповано око 100 српских цивила, а у нападима убијено седморо лица српске националности.

Протјерано је све српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште и одведено у затворе и логоре под контролом ОВК.

Само у породици Костић из села Ретимље киднаповано је 14 чланова, међу којима и најмлађи Небојша Костић, који је имао само 17 година.

Група од 35 цивила, махом жена, дјеце и старијих, ослобођена је 22. јула 1998. године, посредством Међународног црвеног крста, док се осталима губи сваки траг.

Године 2005, у јами Волујак у општини Клина и масовној гробници код Малишева пронађени су посмртни остаци 36 Срба, док судбина преосталих још није расвијетљена.

Подсјећајући на ове трагичне догађаје, Српска координација још једном указује на одговорност припадника такозване ОВК чији припадници данас врше власт на Косову и Метохији.

Пракса некажњивости за злочине над Србима, коју су својим нечињењем и невршењем мандата одређеног Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244 створиле међународне мисије на Космету - Унмик, Кфор и Еулекс, допринијела је да самопроглашене албанске власти у Приштини изграђују друштво које није у стању да се суочи са прошлошћу, истиче Српска координација.

Ово удружење позвало је правосудне власти Србије, као и друге правосудне институције, да без одгађања процесуирају бивше припаднике ОВК одговорне за ратне злочине почињене над српским становништвом на подручју општине Ораховац током јула 1998.