ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/07/2019

ПРИХОДИ СРПСКЕ У СТАЛНОМ ПОРАСТУ

 

БАЊАЛУКА, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да су приходи Српске у сталном порасту, те да су за три одсто већи него прошле године.

 

Видовићева је навела да у изузетном проценту расту приходи од доприноса, приход од пореза на доходак је у паду због одређених ослобађања, али је веома висок проценат раста прихода од пореза на добит од 16 одсто.

Она је навела да највећи раст биљеже приходи од игара на срећу, те да је то посљедица усвајања Закона о играма на срећу.

"То је јако добар закон. Нису тачни медијски наводи да ће због овог закона људи остати без посла и да ће се одјавити приређивачи игара. Ми имамо повећан број приређивача од када смо донијели Закон и сви који су озбиљно радили очекивали су да се уреди ова област. Нико неће остати без посла и неће бити затворен, изузев оних који раде илегално", рекла је Видовићева синоћ за РТРС.

Видовићева је најавила да се у наредној години очекује двоструко већи раст прихода од игра на срећу, у односу на ову годину, те да ће та средства бити искориштена првенствено за инвестиције, те истакла да треба развити интензивну инвестициону активност и повећати раст БДП-а.

Према њеним ријечима, други приоритет је повећање пензија и плата, те борачких примања које се сваке године усклађују са растом БДП-а.

Видовићева каже да се Влада Српске већ дуже година активно бави сузбијањем сиве економије и да је Закон о фискалним касама неколико пута мијењан и прилагођаван актуелном тренутку, те да је у томе постигнут видљив напредак.

"Не кажем да више нема сиве економије против које се, наравно, морамо борити, али заиста су видљиви резултати. Сама чињеница да је у прошлој години приказана добит од привредних субјекта у Републици Српској износила више од двије милијарде КМ, говори о томе да већи дио прихода иде у легалне токове", рекла је она.

Видовићева је подсјетила да је новина Закона о фискалним касама то да се за неиздавање фискалног рачуна прво изриче новчана казна, а уколико се она не плати, слиједи затварање.

"Сматрам да ће и то допринијети смањењу сиве економије која је нама резерва за смањење оптерећење рада. Послодавци, а и ми у Влади, увидјели смо да је оптерећење рада велико и да га можемо смањити само ако проширимо пореску основицу, дакле, ако у редовно плаћање пореза и доприноса уведемо оне који сада нелегално раде", истакла је она.

Видовићева је рекла да ће се позитивни ефекти измјена овог закона односити на сузбијање сиве економије, осигурање више средстава у буџету, те постављање привредних субјектата у равноправан положај, јер нису у истом положају они који плаћају порез и они који то не чине и који су, захваљујући томе, у прилици да понуде ниже цијене.

Тиме ће, како каже она, доћи до повећања плата и људи ће радити растерећеније.

Када је ријеч о наградној игри "Десет рачуна изброји и стан освоји", Видовићева је рекла да је циљ ове игре укључивање грађана у борбу против сиве економије.

"Најефикаснији метод за сузбијање сиве економије је да се укључи становништво и то је управо циљ ове наградне игре. Морамо постати свјесни да плаћање обавеза, пореза и доприноса подиже стандард свих грађана и управо због тога смо организовали ову наградну игру", навела је Видовићева.

Према њеним ријечима, грађани треба да знају да кад добију фискални рачун да је тај приход пријављен и да се из тог прихода финансирају пензије, плате, борачки додатак, аутопутеви, фабрике, школе...

Говорећи о контролама, Видовићева је истакла да је задовољна, те додала да је веома значајан повезаност Пореске управе, Инспектората, Девизног инспектората, Управе за игре на срећу, полицијских инспектора.

Она је потврдила да се ради нови закон о Инспекторату који ће бити усвојен до краја године и који предвиђа много новина, а припрема се и измјена закона о пореском поспупку по којем ће порески инспектори имати надлежност да кад контролишу издавање фискалних рачуна контролишу и аутомате за игре на срећу.