ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/07/2019

СВАКА ДРУГА ЖЕНА БИЛА ЖРТВА ЈЕДНОГ ОД ОБЛИКА РОДНО ЗАСНОВАНОГ НАСИЉА

 

САРАЈЕВО, 18. ЈУЛА /СРНА/ - У БиХ је, према расположивим информацијама релевантних институција, свака друга жена од 15 и више година била бар једном жртва једног од облика родно заснованог насиља, речено је данас у Сарајеву на јавној дискусији "Стање људских права у области сексуалног и репродуктивног здравља и родно заснованог насиља у БиХ".

 

Програмски аналитичар за сексуално репродуктивно здравље младих у Популационом фонду УН /УНФПА/ Енида Имамовић рекла је да ови подаци указују да се у БиХ мора радити на сузбијању и спречавању родно заснованог насиља.

"Према подацима редовне статистике, већ неколико година у БиХ немамо случајева матерналне смртности, али то не значи да не требамо и даље радити на унапређењу здравствене заштите у овој области, али и на смањењу незадовољених потреба за контрацепцијом, јер је проценат у земљи девет одсто", рекла је Имамовићева новинарима прије одржавања дискусије.

Према њеним ријечима, ниједна земља у свијету се не може похвалити да је достигла све зацртане циљеве, односно да је достигла три трансформативна циља "три нуле" - нула случајева матерналне смртности, незадовољених потреба за контрацепцијом, те нула случајева родно заснованог насиља.

"Пред нама су још велики изазови, потребни су заједнички напори, како би се репродуктивна права поштивала и како бисмо постигли до 2030. године наше `три нуле`, што је у складу са циљевима одрживог развоја", истакла је Имамовићева.

Омбудсман за људска права у БиХ Јасминка Џумхур рекла је да одређени параметри, који се обрађују у УН, указују да ће до 2050. године БиХ изгубити више од 40 одсто своје популације.

"Резултат овога није само чињеница да је већа стопа морталитета у односу на наталитет, него и питање одласка становништва из БиХ", истакла је Џумхурова, те додала да су то били разлози да се ураде истраживања везано за сексуална и репродуктивна права, јер се она директно вежу за питање природног прираштаја, а која укључују питања планирања породице.

Према њеним ријечима, истраживање се састоји из два сегмента. Први који садржи оцјену законодавства и његове усклађености са међународним стандардима и институционалне капацитете, а други сегмент се односи на истраживање проведено на терену.

"Мапинг који је завршен указује да је БиХ у значајној мјери своје законодавство ускладила са међународним стандардима и да представља добру полазну основу, те да у том сегменту постоје веома мале потребе за интервенцијама", рекла је Џумхурова.

Она је додала да проблеми настају у институцијама, у разруђености и различитим приступима, нарочито у Федерацији БиХ.

Џумхурова је истакла да постоји висок степен изостанка превентивног дјеловања у области сексуалног и репродуктивног здравља.

"Показатељи до којих смо ми дошли показују да много новца одлази за реактивно дјеловање, када болест већ узнапредује, посебно када је ријеч о карциному дојке, те других полних органа, а мали дио средстава се издваја за превентивна дјеловања", рекла је Џумхурова.

Она је истакла да је превенција у БиХ једна "сива зона".

Предсједавајућа Институције омбудсмана за људска права БиХ Нивес Јукић рекла је да ова институција, заједно са УНФПА-ом, први пут ради извјештај о стању људских права у области сексуалног и репродуктивног здравља.

"Циљ овог извјештаја је подизање свијести грађана БиХ, посебно када говоримо о сегментима права из ове области као што су, не само психолошки и физиолошки фактори сексуалности, већ и контрацепција, заштита родне дискриминације, репродуктивно здравље и друге области које ће бити обухваћене овим извјештајем", навела је Јукићева.