ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/07/2019

ОХР ТРЕБА ДА ОДЕ

 

БЕОГРАД, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Из Удружења "Част отаџбине" саопштено је да ОХР са високим представником треба да оде из БиХ, јер протекционише само бошњачку страну, не признаје српске жртве, води селективну политику и селективну правду.

 

Из овог удружења истичу да је Сребреница мјесто страдања и Срба, не само Бошњака, и нико нема право да велича бошњачко страдање, а минимизира српско, јер све жртве једнако боле.

"Час отаџбине" изражава наду да ће новоформирана међународна комисија дати тачне податке шта се десило у и око Сребренице од почетка до краја рата, подсјећајући да цифре говоре да је извршен злочин и над Србима и Бошњацима, при чему биланс злочина над српским живљем на том простору током цијелог трајања грађанског рата у БиХ износи око 3.500 убијених или несталих.

У саопштењу "Части отаџбине" истиче се да је у Сребреници у јулу 1995. извршен злочин, али не геноцид.

"Не може се прогласити геноцид зато што је то било неопходно Алији Изетбеговићу, америчком предсједнику Билу Клинтону и америчком државном секретару Мадлен Олбрајт. Неки злочин може бити дефинисан као геноцид само одлуком Генералне скупштине УН, која је 1946. године усвојила дефиницију геноцида", истиче се у саопштењу.

У том контексту, "Част отаџбине" истиче да "ОХР са високим представником БиХ представља корумпирану канцеларију УН која треба да оде из БиХ".

"Част отаџбине" указује да о незрелости дијела међународне заједнице говори
изјава високог представника у БиХ Валентина Инцка да "озбиљно размишља да своје присуство на комеморацијама српским цивилним жртвама у Подрињу подигне на виши ниво када се за то створе услови, то јест када поједини говорници престану негирати да се геноцид десио у Сребреници" и његова најава закона о негирању геноцида у Сребреници.

"За њих су много веће жртве припадници 28. дивизије армије БиХ, страдали у војничком оружаном пробоју из Сребренице и Жепе, од српских жртава /старци, жене, деца/ на којима се иживљавала Орићева банда злочинаца и профитера. Не треба нам њихово присуство и исказивање пијетета српским жртвама, али би требало да схвате да су жртве, ма чије оне биле, изнад сваке политике", поручују из "Части отаџбине".

У саопштењу се наводи да бивши високи представник за БиХ, њемачки политичар Кристијан Шварц Шилинг, када говори о негирању геноцида као кривичном дјелу и помиње опозив предсједника, мисли на предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

"Из сваке ријечи овог србофоба и параноика избија огромна мржња према свему што је српско, а посебно према господину Додику, који је смогао снаге да се издигне изнад политичке баруштине у БиХ и да свима каже да су оно што стварно јесу", наводи се у саопштењу и истиче да Додик није прихватио даље урушавање Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је циљ да Република Српска буде уведена у НАTО пакт, спријечен даљи утицај Руске Федерације и не буде дозвољено Српској самостално вођење спољне политике, као и спречавање повратка на изворни Дејтон и по сваку цјену расписивање референдума о самосталности Републике Српске.

"За реализацију ових циљева њима су потребни `карактерни Срби` попут М. Шаровића, Д. Мектића, Црндака, Босића, а не српске патриоте које би ушле у нови сазив Савјета министара", наводе из "Части отаџбине".

Ово удружење оцијенило је да Шаровића "иритира отежан рад старог сазива Савјета министара због неприсуства ХДЗ-ових министара на сједницама" и поручује да га треба упознати о томе да је Савјет министара у техничком мандату и да су "српски министри" требали дати оставке и тако спријечити даље функционисање "накарадне" државне заједнице БиХ.

"Просто је невјероватно да нови предсједник СДС-а тражи од посланика у Народној скупштини Републике Српске да гласају против виталног интереса Српске који је покренуо предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик", истичу из "Части отаџбине" и констатују да се Република Српска може спасити једино споровођењем референдума о самосталности.