ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/07/2019

ОДОБРЕНА ИЗГРАДЊА НОВОГ БЛОКА И САНАЦИЈА ОБЈЕКАТА БОЛНИЦЕ ЗВОРНИК

 

БАЊАЛУКА, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је Влада Српске донијела закључак којим је одобрена изградња и опремање новог блока, те рекоснтрукција, адаптација и опремање постојећег објекта Болнице Зворник.

 

"Процијењена вриједност ових радова је око 26 милиона КМ. На основу споразума са Владом Србије већ постоје донаторска средства у износу од 1,51 милиона КМ за овај пројекат. Овим ћемо наставити да употпуњавамо квалитет болничког смјештаја у Српској", рекао је Шеранић на конференцији за новинаре након сједнице Владе.

Према његовим ријечима, у плану је и реконструкција Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду, Психијатријске клинике Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци која ће бити премјештена на Паприковац, Психијатријске болнице Соколац и Завода за лијечење, рехабилитацију и социјалну заштиту хроничних душевних болесника "Јакеш" Модрича.

"Пројекат радимо са УНДП-ом и Банком Савјета Европе. Ако све буде ишло планираним током очекујем да на прољеће или љето сљедеће године можемо почети са реконструкцијом. То ће дугорочно ријешити проблем квалитета смјештаја у овим установама", рекао је Шеранић.

Он је истакао да је Влада разматрала извјештаје о раду и правце унапређења рада више установа из области здравствене и социјалне заштите.

"Влада је опредијељена да буде оспособљена токсиколошка лабораторија у Заводу за судску медицину Републике Српске. Говорили смо и о успостављању нових метода у трансфузијској медицини, односно испуњавању предуслова за развој трансплатације", каже Шеранић.

Он је подсјетио да је Влада на прошлој сједници одобрила средства и за грађевинске радове у Болници "Др Младен Стојановић" Приједор, Специјалној болници "Мљечаница" и Болници Градишка, који ће бити обављени паралелно са пројектом енергетске ефикасности у тим установама.

"За Болницу Градишка је одобрено 500.000 КМ, а план је да буде ојачан темељ објекта, дограђен још један спрат и побољшан операциони блок. Специјална болница `Мљечаница` је прошле године добила 300.000 КМ за реконструкцију објеката, а сада је одобрено 150.000 КМ како би био завршен кров. Болници `Др Младен Стојановић` Приједор је одобрено 250.000 КМ за санацију психијатријског одјељења које је изгорјело 2017. године", прецизирао је Шеранић.

Директор Болнице Зворник Иван Поповић рекао је да ће бити расписан међународни тендер чим добију закључак Владе.

"Јавни позив ће бити отворен 45 дана, рок за жалбе је 15 дана и надам се да би крајем октобра могла почети изградња новог блока Болнице Зворник", каже Поповић.

Он је истакао да Болница Зворник пружа секундарну здравствену заштиту становницима регије Бирач којој припада седам општина и шест домова здравља.

"Ово је највећи пројекат у регији Бирач. Медицинска опрема није занављана дуже од десет година, а три ламеле постојећег објекта старе су 50, 60 и 70 година. Ово је велики дан за становнике регије Бирач", нагласио је Поповић.

Директор Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност" из Дервенте Владан Поповић рекао је да је Влада усвојила програм рада ове установе за 2019. годину.

"Планирамо да реформишемо и осавременимо установу и уважимо савремене тенденције у области социјалне заштите. Циљ нам је да корисницима пружимо више услуга, а посебно рани третман за слијепу и слабовиду дјецу која до сада није пружана у Српској. Слијепим и слабовидим особама и другим лицима са сметњама у развоју недостаје услуга социјалне рехабилитације и покушаћемо да у сарадњи са ресорним министарством покренемо и те услуге", каже Поповић.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да је на сједници Владе усвојен њихов извјештај о раду за 2018. и план рада за 2019. годину.

"Све наше надлежности које се односе на заштиту јавног здравља становништва биће унапређене ове године са повећаним бројем анализа и проширењем сета анализа које захтијева тржиште, чиме ћемо повећати и приходе. Велика средства улажемо у едукацију кадра и набавку савремене опреме. Један од важнијих послова је обезбјеђивање вакцина и серума и циљ нам је да проширимо сет вакцина које можемо пружити становницима", истакао је Зељковић.