ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана18/07/2019

ДОДИК: НЕ СМИЈЕМО ДОЗВОЛИTИ ДА У БиХ БУДЕМО МАЊИНА

 

БАЊАЛУКА, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да треба рјешавати сва важна питања за српски народ и истакао да он штити виталне интересе Српске по Уставу БиХ, те да је циљ да Срби у БиХ не буду мајоризовани.

 

"Ми овдје не говоримо о хрватским, већ о нашим интересима", рекао је Додик реплицирајући посланику СДС-а Небојши Вукановићу током расправе о Приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ по којој је закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва, веома штетан по виталне интересе Српске.

Додик је поручио да је Вукановић раније био савјетник важног човјека у БиХ и да се сада види како је завршила та политика која је у Сарајеву девастирала положај Српске у БиХ.

"Нико овдје не ради за хрватске интересе. Ја сам изабран као члан Предсједништва из Српске и то по Уставу. Овом изјавом и ветом желимо да афирмишемо уставна права везано за одбрану виталних интереса Српске, не смијемо дозволити да будемо прегласани и мањина, иако се овом случају погодило да у питању буде Пељешки мост. Овдје је циљ афирмација и да не будемо мањина и мајоризовани. Није циљ трговина", рекао је Додик.

Он је поручио да је дијете Козаре и да добро зна историју односа Хрвата и Срба.

"Када говорите о јасеновачкој грађи, она је у Музеју Холокауста у Вашингтону и предочена је цијелом свијету. Нисам то могао спријечити јер нас нико тада није питао о томе. Само сам спријечио и помогао да она не иде директно у Хрватску и да се њоме не манипулише, већ у Вашингтон и да се достави у копијама и нама и Хрватској, те остави у САД", рекао је Додик.

Он је нагласио да се сви одговорни државници, па и он, залажу да велике домаће компаније попут "Интеграл инжењеринга" налазе послове јер запошљавају огроман број људи.

"У ФБиХ постоје бројне велике компаније које раде крупне послове, а ја овде браним интересе Слободана Станковића... Па цијели свијет настоји да својим компанијама обезбиједи посао", рекао је Додик и подсјетио да и даље постоји проблем са влашћу на нивоу БиХ јер Бошњаци мјесецима неће да формирају Савјет министара.

Он је поручио посланицима да се на сједници сви врате дневном реду и томе да придају важност, те да се не прозивају на личној бази, помињући нечије чланове породице, што је крајње некоректно.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић поручио је посланицима да, с обзиром на ранију негативну историју односа Срба и Хрвата, па и лош положај Срба у тој земљи, добро размисле да ли ће под "фирмом" заштите виталног интереса Српске подржавати хрватске интересе када је ријеч о изградњи моста Комарна-Пељешац.

Он је рекао да је српски народ треба да води рачуна о будућим посљедицама оваквих одлука јер је превише искрварио у посљедњим ратовима због чега треба избјегавати све будуће сукобе.

"Не треба наша Скупштина да буде медијатор сукоба унутар ФБиХ. Најмудрије је да кажемо да ћемо подржати сваки договор Бошњака и Хрвата који није на штету Српске", навео је Вукановић.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да ће ова странка увијек бити против прегласавања српског члана Предсједништва БиХ. /наставиће се/бој/рр/вј