ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/07/2019

ОДАТА ПОШТА СРБИМА ИЗ ОРАХОВЦА УБИЈЕНИМ ПРИЈЕ 21 ГОДИНУ

 

БЕОГРАД, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас је обиљежило 21 годину од отмице и убиства више од 30 Срба из села Ретимље и Оптеруша крај Ораховца, које су починили припадници терористичке ОВК.

 

Српски цивили су убијени и отети током 17. и 18. јула 1998. године, за шта нико није одговарао, а породице и држава Србија, како је истакнуто на обиљежавању годишњице, неће престати да траже правду.

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да је једини гријех убијених и отетих био то што су били Срби, као и да се зна ко је одговоран за тај злочин јер се, како је рекао, одговорни ни тада нису крили.

"Нико за те злочине није одговарао и то боли и вређа", рекао је Одаловић и истакао да ће надлежни наставити да инсистирају на процесуирању одговорних.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да Србија никада неће заборавити злочине које су починили албански терористи.

"Утехе за чланове породица немам али је императив да Србија инсистира да одговорни за злочине буду пронађени", рекао је Ружић.

Предсједник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић истакао је да породице жртава траже једино правда.

Највише посмртних остатака ораховачких Срба пронађено је у масовним гробницама Волујак, код Клине, и у мјесту Малишево код Ораховца.

На београдском гробљу Орловача сахрањени су посмртни остаци највећег броја жртава, међу којима су чланови породица Костић, Николић, Божанић и Бурџић.