ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/07/2019

ЋУРИЋ: ТРЕБИЊЕ ПРВО ТУРИСТИЧКО МЈЕСТО У СРПСКОЈ

 

МОСTАР, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић рекао је данас у Мостару да је Tребиње проглашено за прво туристичко мјесто у Републици Српској које су прошле године посјетили туристи из 90 земаља свијета, али да се значајнији искораци у туризму могу направити само кроз сарадњу са сусједним градовима.

 

"Tребиње постаје препознатљиво као туристичка дестинација, али свјесни смо да без сарадње са градовима у окружењу не можемо направити неки бољи резултат", изјвио је Ћурић у Мостару гдје је одржана конференција под називом "Одрживи туризам и културна баштина".

Упитан да прокоментарише непостојање сарадња Tребиња и Дубровника, Ћурић је рекао да грађани Дубровника долазе у Tребиње и грађани Tребиња у Дубровник.

"Ако не можемо да помогнемо и допринесмо бољој сарадњи, боље да се склонимо. Ипак мислим да има простора и да се може сарађивати. Велики број Tребињаца и данас ради у Дубровнику. Не треба се враћати у четрдесете и деведесете, већ бринути о будућности", поручио је градоначелник Tребиња.

На скупу који је одржан данас поводом 15 година од обнове Старог моста, који је под заштитом Унеска, градоначелник Дубровника Мате Франковић је истакао добру сарадњу са Мостаром, али не и са сусједним Tребињем.

На питање да ли се нешто промијенило када је ријеч о сарадњи са Tребињем, Франковић је рекао да "очекује извињење од Tребиња за оно што је учињено 1991. године".

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић рекао је да је у Мостару богата културна баштина одиграла важну улогу у креирању непоновљиве слике града.

"Уколико желимо у насљедство оставити све оно што смо и сами наслиједили и уколико сматрамо да нам је тај аутентични изглед један од извора будућег развитка и напретка, онда ћемо се сви скупа ангажовати и ту културну баштину чувати и промовисати одрживи туризам. Надам се да ћемо данас схватити какве вриједности имамо, али и које су наше перспективе у будућности када је у питању културна баштина и одрживи туризам", навео је Бешлић.

Директор Унеска за науку и културу у Европи Ана Луиса Масот Tомпсон Флорес рекла је да је њена порука да се данас у Мостару слави не само један архитектонски споменик, него оно шта он представља, а то је трајни дијалог и обнова.

"Врло је значајно да овдје имао градоначелнике других градова, што доприноси потврди значаја одрживог туризма за будућност", казала је она.

Шеф Канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум подсјетио је да је обнова Старог моста била изузетно велики и значајан догађај за БиХ и да треба промовисати вриједности које Мостар има.

"Стари мост и Стари град су уписани као универзални симбол помирења и суживота и на томе се треба радити", навео је Шешум.

Конференцију, која је одржана у Градској вијећници Мостара, организовао је град Мостар у сарадњи са Унеском.