ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана19/07/2019

ПРОБЛЕМЕ РЈЕШАВАТИ ДИЈАЛОГОМ, А НЕ ПРЕГЛАСАВАЊЕМ

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Сенатор Републике Српске Живко Радишић рекао је Срни да јучерашња двотрећинска подршка Народне скупштине ставовима српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са Пељешким мостом показује да је превладао разум у циљу заштите виталног ентитетског интереса Српске и да проблеме треба рјешавати дијалогом, а не прегласавањем.

 

Радишић, који је својевремено обављао функцију српског члана Предсједништва, оцијенио је да је главна порука, након поништавања спорног закључка Предсједништва у коме се позивало на обуставу радова на Пељешком мосту, да у БиХ проблеме не треба рјешавати прегласавањем, већ разумом.

"Треба бити спреман на дијалог јер се ништа не може ријешити на штету било кога другога. Нити то можемо ми, нити то могу други", поручио је Радишић.

Он је рекао да је усвајање Додикове изјаве у Скупштини опомена да БиХ има шансу искључиво на основама мирног договарања, усклађивања интереса и међусобног поштовања.

"А, не пријетећи и призивајући, не дај Боже, немире и страдања", рекао је Радишић.

Он је нагласио да је однос са сусједним земљама посебно битан, јер нико не може бити изолован, па ни БиХ и Српска.

"Народ је давно рекао кад устанеш погледај комшију, па у сунце... Поштујмо сусједе ако хоћемо да и они нас поштују", рекао је Радишић.

Народна скупштина Републике Српске потврдила је двотрећинском већином изјаву српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

Након ове одлуке Народне скупштине Републике Српске, оспоравана одлука Предсједништва БиХ биће поништена, односно неће ступити на снагу.