ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/07/2019

ДОДИК РАЗБИО СТЕРЕОТИП О ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ КАО УЧМАЛОЈ ИНСТИТУЦИЈИ

 

БАЊАЛУКА, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић рекао је да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у протеклих осам мјесеци предсједавања, уз специфичан политички темперамент, успио да разбије стереотип о Предсједништву као учмалој и готово протоколарној институцији, отворивши при том, с правом, бројна питања суштине његовог функционисања.

 

"Упркос свим контроверзама, протеклих осам мјесеци предсједавања Милорада Додика у Предсједништву БиХ није никога оставило равнодушним. Полазећи од онога што јесте Предсједништво по изворном Дејтонском споразуму, Додик је у пракси јасно ставио до знања да та институција не може бити некаква политичка надструктура, прије свега, у односу на Републику Српску и њене кључне интересе", истакао је Калинић у изјави за Срну.

Он је оцијенио да, на велику жалост хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, није могла проћи псеудокомунистичка прича о јединству Предсједништва, то јесте БиХ на штету или уз занемаривање интереса сва три конститутивна народа и оба ентитета.

"Друго, али ништа мање важно за ових протеклих осам мјесеци јесте дефинитивно разбијање представе о Додику као међународно изолованом политичару. Бројни међународни сусрети и са западним и са источним државним и другим ауторитетима, да искључимо берлинску лажну акредитацију Дениса Звиздића, показали су да је Додик осим протоколарне улоге успио да се сасвим практично и у државничком маниру наметне на међународној сцени", рекао је Калинић.

Он је нагласио да су бескомпромисна заштита интереса Републике Српске на нивоу БиХ и шире, те настављање аутентичне политике на регионалном и међународном плану разлози да Додик тако настави до краја четворогодишњег мандата.

"Чини ми се да, на жалост многих ненаклоњених Додику, махање некаквим међународним санкцијама остаје само мртво слово на папиру", закључио је Калинић.