ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет20/07/2019

ПОЗИВ ГРАЂАНИМА ДА СЕ БОРЕ ПРОТИВ ДЕСНИЧАРСКОГ ЕКСТРЕМИЗМА

 

БЕРЛИН, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Њемачки канцелар Ангела Меркел позвала је данас грађане Њемачке на годишњицу Јулске завјере, односно неуспјелог покушаја убиства Адолфа Хитлера, да се боре против растућег десничарског екстремизма.

 

Меркелова се захвалила њемачком официру Калусу фон Штауфенбергу и другим завјереницима који су 1944. године покушали да убију нацистичког диктатора бомбом у ташни.

Она је апеловала на грађане да се придруже програмима јачања демократије.

"Овај дан нас подсјећа, не само на оне који су дјеловали дог 20. јула, већ на све оне који су устали против нациста. Ми смо и данас обавезни да се противимо свим тенденцијама које пријете да униште демократију, а то укључује десничарски екстремизам", рекла је Меркелова.

Посљедњих година у порасту је број десничарских напада, укључујући убиство њемачког политичара. Тужиоци вјерују да је ово убиство политички мотивисано, а да су га извела лица са неонацистичким екстремистичким везама.

Према подацима Владе, у Њемачкој је тренутно активно око 24.000 десничарских екстремиста.

Штауфенберг је имао 36 година када је покушао да убије Хитлера током састанка у тајном штабу у Источној Пруској у познатој Вучјој јазбини.

Хитлер је преживио напад уз лакше повреде након што је неко пребацио бомбу, сакривену у ташни, поред масивног стола, који је умањио ефекат експлозије, наводи Би-Би-Си.

Штауфенберг и око 200 других завјереника ухваћени су и погубљени.