ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Догодило се на данашњи дан21/07/2019

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН

 

БИЈЕЉИНА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Данас је уторак, 23. јул, 204. дан 2019. До краја године има 161 дан.

 

1456. - Турска војска султана Мехмеда Другог - Освајача, послије тешког пораза у одлучујућој бици претходног дана и рањавања султана, одустала од опсаде Београда. Град је опколило 150.000 Турака са 200 топова, а бранила га је здружена хришћанска војска у којој су се, уз српске одреде, који су се посебно истакли, борили њемачки, угарски и пољски крсташи, под командом ердељског војводе Јаноша Хуњадија, у српским народним пјесмама познатог као Сибињанин Јанко.

1757. - Умро италијански композитор Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 500 клавирских соната, употребљавајући нове технике с бриљантним резултатима. Творац је такозваног Скарлатијевог сонатног облика - чувених соната за чембало у једном ставу. Развио је богату чембалистичку технику и утицао на клавирске композиторе, посебно у Шпанији и Енглеској.

1759. - Руси у Седмогодишњем рату, под командом генерала Петра Семјоновича Салтикова, до ногу потукли пруску армију у бици код Каја на истоку Њемачке. У бици је погинуло најмање 6.000 Пруса.

1875. - Умро амерички проналазач Ајзак Мерит Сингер, који је 1851. конструисао прву шиваћу машину.

1885. - Умро амерички генерал и државник Јулисиз Симпсон Грант, врховни командант армије Сјевера у грађанском рату од 1861. до 1865. На положају предјседника САД од 1869. до 1877. блистави војни стратег био је играчка у рукама корупционаша.

1892. - Рођен етиопски цар Хаиле Селасије Први, који је 1928. године, послије смрти Менелика именован за регента и краља, а 1930. је крунисан за цара Етиопије. Из земље је избјегао 1936, годину дана послије агресије фашистичке Италије. Вратио се 1941. и владао до 1974, кад је збачен у удару љевичарских официра.

1914. - Аустро-Угарска упутила ултиматум Србији, захтијевајући одговор у року од 48 часова, окрививши је за атентат у којем је 28. јуна 1914. у Сарајеву убијен престолонасљедник Франц Фердинанд. Услови ултиматума су били понижавајући и унапријед се рачунало да их Србија као суверена држава неће прихватити. Уз подршку Њемачке, Беч је одлучио да Србију војно казни, највише због јачања њеног ауторитета у јужнословенским дијеловима Аустро-Угарске. У ноти је затражено објављивање изјаве у којој се индиректно признаје кривица за атентат, уклањање свих официра противника Аустро-Угарске и дозвола српске владе да аустроугарска полиција води истрагу на територији Србије. Српска влада је формулисала одговор који је, чак и према суду њемачке дипломатије, био ремек-дјело. Имајући у виду крајњу исцрпљеност балканским ратовима, српска влада је прихватила све захтјеве, сем да аустроугарски органи воде истрагу у Србији. Аустро-Угарска је то искористила да 28. јула 1914. Србији објави рат, чиме је започео Први свјетски рат.

1916. - Умро шкотски хемичар Вилијам Ремзи, добитник Нобелове награде за хемију 1904. Испитивао је молекуларни састав чистих течности и открио гасове хелијум, аргон, криптон, неон и ксенон. Доказао је да се хелијум ствара приликом радиоактивног распадања радијума.

1931. - Рођен руски шаховски велемајстор Виктор Лвович Корчној, један од најбољих шахиста 20. вијека. Емигрирао је из СССР 1976. и потом двапут био изазивач свјетског првака, али је изгубио мечеве са руским велемајстором Анатолијем Јевгењевичем Карповом - 1978. резултатом 6:5 уз 21 реми, а 1981. са 6:2 уз десет ремија.

1943. - Погинуо српски писац и револуционар Ђорђе Јовановић, истакнути књижевни критичар између два свјетска рата. У Београду је завршио Филозофски факултет, прије Другог свјетског рата је робијао као комуниста у Сремској Митровици, а 1941. је отишао у партизане. Написао је више студија о српским писцима, укључујући проту Матеју Ненадовића, Радоја Домановића, Светолика Ранковића и Бранислава Нушића. Остала дјела: "Студије и критике", "Против обмана", "Реализам као умјетничка истина", роман "Плати, па носи".

1948. - Умро амерички филмски режисер Дејвид Ворк Грифит, један од најзначајнијих филмских стваралаца у епохи нијемог филма. Заслужан је за већину фундаменталних открића филмског израза, укључујући крупни план, ритмичку природу монтаже и креативну употребу вјештачког свјетла. Филмови: "Нетрпељивост", "Бјекство", "Доме, слатки доме", "Рађање једне нације", "Срца свијета", "Велика љубав", "Сломљени пупољци", "Пад Вавилона", "Двије сиротице", "Америка", "Ејбрахам Линколн".

1951. - У затвору умро француски маршал Анри Филип Петен, тачно шест година пошто је изведен на суд под оптужбом да је у Другом свјетском рату издао Француску. Славни ратник из Првог свјетског рата је сарађивао с Адолфом Хитлером и био на челу квислиншке владе у Вишију, због чега је осуђен на смрт, али му је због ранијих заслуга казна замијењена доживотном робијом.

1952. - Египатски официри предвођени генералом Мохамедом Нагибом извели државни удар и присилили краља Фарука Првог да абдицира.

1957. - Умро српски инжењер Никола Мирков, идејни творац канала Дунав - Тиса - Дунав. Годинама је проучавао сложени проблем вода у Војводини и закључио да је једино рјешење изградња великог канала.

1974. - Грчка војна влада саопштила да ће власт предати цивилима и позвала Константина Караманлиса да се врати из избјеглиштва у Паризу и формира владу, чиме је окончана седмогодишња владавина војне хунте.

1983. - У Шри Ланки избио грађански рат пошто су побуњени тамили убили 13 војника. Синхалешка већина је на то одговорила убијањем хиљада тамилских цивила на југу те азијске острвске земље.

1991. - Комунистичка партија СССР објавила нацрт платформе којом је прихватила приватну својину, интеграцију економије у свјетско тржиште и слободу религије.

2003. - Два сина Садама Хусеина, Удај и Касај, убијени у сукобима на сјеверу Ирака.

2004. - Центар "Симон Визентал" из Јерусалима потврдио да ће у Хрватској наставити операцију откривања још живих ратних злочинаца из Другог свјетског рата, упркос пријетњама смрћу које је до тада непозната десничкарска група "Антијеврејски покрет" упутила организаторима акције и јавним личностима у земљи.

2005. - У терористичким нападима у египатском љетовалишту Шарм-ел-Шеик и у хотелима у оближњем Нема Беју погинуло 88, а рањено више од 150 особа.

2007. - Умро бивши авганистански краљ Мохамед Захир Шах који је владао Авганистаном од 1933. до 1973. када је свргнут. До 2002. живио је у изгнанству у Италији.

2007. - Скупштина Србије усвојила закон којим је потврђен Споразум о успостављању специјалних и паралелних односа између Србије и Републике Српске.

2008. - Европска комисија суспендовала финансијску помоћ Бугарској због корупције и лошег менаџмента.