ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/07/2019

НИЈЕ ДОНЕСЕНА ОДЛУКА О ОДЛАГАЊУ НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА НА ГРАНИЦИ СА БиХ

 

ЗАГРЕБ, 22. ЈУЛА /СРНА/ - Власти у Хрватској нису донијеле одлуку да ће ниско и средње радиоактивни нуклеарни отпад бити одлаган на Трговској гори у близини границе са БиХ.

 

"Према закључцима са 12. сједнице Међудржавне комисије за праћење спровођења уговора између Владе Хрватске и Владе Словеније о уређењу статусних и других правних односа у вези са улагањем, кориштењем и разградњом Нуклеарне електране `Кршко`, Координациони одбор ће обавијестити предсједнике хрватске и словеначке делегације Међудржавне комисије о томе да ли су пронашли могуће рјешење у вези са заједничким одлагањем ниско и средње радиоактивног нуклеарног отпада", истакли су у Министарству за заштиту околине и енергетику Хрватске.

У овом министарству су навели да је наредни састанак Координационог одбора планиран у августу, а сједница Међудржавне комисије, коју ће организовати, словеначка страна у септембру, те да ће о даљим активностима јавност бити правовремено информисана.

Хрватска већ двије године разматра изградњу одлагалишта нуклеарног отпада на граници са БиХ, а хрватски медији су објавили да је донесена дефинитивна одлука да се иде у тај пројекат, што су демантовале информације из Министарства за заштиту околине и енергетику Хрватске.