ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости22/07/2019

ОПЕРАЦИЈА "АКУСТИЧНА МАЧКА" - ДЕЛФИНИ ИДЕАЛНИ "СПЕЦИЈАЛЦИ"

 

ВАШИНГТОН, МОСКВА,22. ЈУЛА /СРНА/ - Мачке, пси и друге животиње често су кориштене као шпијуни, мада си ти поступци у јавности осуђени као нехуамани.

 

ЦИА је покушала да дресира мачке за шпијунажу - оне су требале да снимају разговоре праћених особа, али је тај пројекат доживио фијаско, док је Совјетски Савез у том погледу био далеко успјешнији.

Мачке су "отваране", уграђиване су им батерије и повезиване жицама. Реп мачке кориштен је као антена, испричао је у интервјуу за британски "Tелеграф" бивши специјални помоћник ЦИА Виктор Марчети.

ЦИА је 2001. године скинула печат државне тајне са операције под називом "Акустична мачка" у којој су мачке кориштене као шпијуни.

Резултат који је тада добијен Марчети је окарактерисао као "ужасну креацију" и "наказност".

Мачке су требале да путем прислушкивача снимају друге оперативно занимљиве особе и да се "шећу" свуда гдје то ЦИА жели. Пет година су дресиране за овај задатак, а у пројекат је утрошено више од десет милиона долара.

Када је права мисија требала да започне, мачка са шпијунском опремом пуштена је преко пута парка у Вашингтону, али је одмах згазио такси. Пројекат "Акустична мачка" послије је затворен.

Американци су покушали да искористе совјетско искуство из Другог свјетског рата.

У листу "Тајмс" 1943. године појавила се вијест у којој се спомиње мачка по имену Мурка. Она је током борби у Стаљинграду преносила пошту у војни штаб претрчавајући брисани простор.

Совјети су користили и псе током жестоких борби са Нијемцима.

Противтенковски пси у СССР-у тренирани су још тридесетих година 20. вијека, а током рата били су кориштени као самоубице, односно камиказе.

Тако је 1942. године било 2.000 паса обучених да јуре под њемачке тенкове с бомбом причвршћеном на леђима, наводи "Руси вјесник".

Пас је јурио на тенк мислећи да га тамо очекује храна. Уочи почетка "мисије" пси нису храњени неколико дана. Дресирани су тако да им је месо давано из доњег отвора на тенку када притрче, а увјежбавани су да без икаквог страха трче према тенку.

Пас притрчи, детонатор се закачи за дно тенка и бомба експлодира. На тај начин су дигнута у ваздух 304 тенка.

Међутим, 1943. године пројекат је затворен, јер су се многи пси ипак плашили, па су трчали назад на "своје" тенкове.

И морски сисари кориштени су као оружје - делфини су врло интелигентни и лако се дресирају, тако да су постали идеални шпијуни и стражари.

Обучавани су да лијепе мине за дно подморница, да траже дубинске мине, изгубљене подморнице, да чувају објекте, па чак и да фотографишу.

Испоставило се да делфини могу правилно да усмјере објектив у жељеном правцу, умире се и у том тренутку активирају окидач специјалног фото-апарата, који су могли да притисну носом.