ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти23/07/2019

УБИЦЕ СРПСКИХ ЖЕТЕЛАЦА ЈОШ НИСУ ПРОНАЂЕНЕ

 

БЕОГРАД, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Историчар Предраг Марковић истакао је непринципијелност у спровођењу правде јер су животи три борца Битићи за косовску независност приоритет америчке администрације, док нису пронађене убице српских жетелаца у Старом Грацку и њихови "животи не вреде ништа".

 

Марковић је оцијенио, поводом 20 година од убиства српских жетелаца у Старом Грацком, што се поклопило са данашњим одласком у Хаг доскорашњег премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, да оба догађаја показују "тужну немоћ међународне заједнице".

"Колико знам, убице жетелаца нису пронађене. Шта би урадили Срби да је неко убио 14 албанских жетелаца у Прешеву", упитао је Марковић за РТС.

Марковић је навео да САД "гњаве Србију за браћу Битићи који су дошли да се боре против ње".

"Нису страдали као борци. То показује непринципијелност у спровођењу правде. Животи жетелаца, међу којима је било деце, не вреде ништа, а животи три борца за косовску независност су приоритет америчке администрације", рекао је Марковић.

Када је ријеч о Харадинају, Марковић је рекао да би га зачудило да има живих свједока "које Харадинајеви миротворци нису побили".

Он је нагласио да се, будући да је Харадинај већ раније пуштан из Хага, може десити нешто потпуно парадоксално - да се Харадинај врати као јунак.

"Ако се врати као јунак то ће му подићи популарност на предстојећим изборима на Космету", рекао је Марковић.

Говорећи о новом руском амбасадору у Србији Александру Боцан-Харченку, Марковић каже да је он провјерени пријатељ Срба, а да је ово постављање знак посебне наклоности коју Русија показује према Србима.