ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/07/2019

РУКOМЕТНИ САВЕЗ БиХ МОЖЕ ФУНКЦИОНИСАТИ САМО НА ДЕЈТОНСКОМ ПРИНЦИПУ

 

БАЊАЛУКА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић рекао је да Рукометни савез БиХ може да функционише само на дејтонском принципу - да буде састављен од представника Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

 

Умичевић је нагласио да је прави Рукометни савез БиХ настао 2017. године, а ове године је први пут уписан у Министарству цивилних послова.

"До 2017. године овај савез се лажно представљао, јер је то био савез ФБиХ, а не Српске и ФБиХ, како је предвиђено по Дејтонском споразуму", рекао је Умичевић на конференцији за новинаре.

Умичевић, који је и предсједник Рукометног савеза БиХ, нагласио је да овај савез није сљедбеник претходног који је, како је нагласио, нелегално формиран.

"Срамна је одлука Пореске управе ФБиХ да смо сљедбеници претходног савеза, јер смо на истој адреси. Ми нећемо прихватити ни стари идентификациони број, ни стари дуг од 1,6 милиона КМ", рекао је Умичевић и додао да ће 15. августа у Сарајеву почети суђење против Пореске управе ФБиХ због дуга.

Говорећи о стању у Рукометном савезу БиХ, Умичевић је најавио да ће у уторак, 30. јула, у Мостару бити одржан састанак овог савеза.

Према његовим ријечима, још се не зна ни када ће почети Премијер лига БиХ, ни прелазни рок, нити колико ће клубова из Српске и ФБиХ ући у ову лигу.

"Српској је стало да се та лига игра. Са мало воље и разумијевања то може да буде ријешено", рекао је Умичевић.

Умичевић је рекао и да ће Рукометни савез Републике Српске предложити да у новом закону у спорту Српске једна од одредаба буде да спортски спорови буду рјешавани на нивоу ресорног министсратва, односно арбитражом, ради брзине процеса.

Он је подсјетио да је са компанијом "М:тел" потписан уговор о финансирању Савеза у годишњем износу од 20.000 КМ и додао да у наредној такмичарској сезони клубови из прве и друге мушке и женске лиге неће плаћати котизацију што је велико олакшање за њих јер су у тешкој финансијској ситуацији.

Умичевић је рекао да је на сједници Управног одбора Рукометног савеза Српске договорено да средином септембра средином почне такмичење у првој и другој рукометној лиги Српске, која ће носити назив "М:тел лига".

Он је рекао да је формирана комисија која ће се бавити судијском организацијом која је горући проблем и, како је нагласио, "држава у држави", због чега је неопходно увођење реда и више сарадње са Савезом и клубовима.