ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/07/2019

СВЕ СПРЕМНО ЗА ИЦФ СВЈЕТСКО ПРВЕНСТВО У КАЈАКУ И КАНУУ

 

БАЊАЛУКА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Град Бањалука и Кајак-кану клуб "Врбас М:тел" спремни су за ИЦФ Свјетско првенство за јуниоре и сениоре до 23 године у кајаку и кануу на дивљим водама "Бањалука-Врбас 2019" које ће бити одржано од четвртка до недјеље, 25. до 28. јула.

 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изразио је задовољство што су Бањалука и Кајак-кану клуб "Врбас М:тел" домаћини још једног великог такмичења, изразивши увјерење да ће такмичари и гости и овога пута бити задовољни.

"Град је на различите начине укључен у организацију, логистички, али и финансијски. Очекујем да добром организацијом стекнемо могућност да добијемо домаћинство наредних великих свјетских такмичења", рекао је Радојичић на конференцији за новинаре поводом овог такмичења.

Радојичић је истакао да организатори очекују више од 1.000 такмичара и њихову пратњу.

"Званично отварање је сутра у 18.00 часова у мотелу `Ортодокс`, а такмичење ће трајати до недјеље, 28. јула", рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је ове године поново рађена реконструкција и санација стазе која је дијелом била оштећена усљед овогодишњих обилиних падавина и водостаја ријеке Врбас.

Радојичић је позвао грађане да присуствују такмичењима, а учеснике у саобраћају на стрпљење и разумијевање због промјена у режиму саобраћња које ће бити примијењене на главној цести кроз кањон.

Директор Кајак-кану клуба "Врбас М:тел" Никола Станковић рекао је да је Бањалука постала свјетска дестинација за кајак и кану такмичења и да ће ово бити једно у низу великих такмичења у организацији овог клуба.

Станковић је истакао да цијели свијет зна за Бањалуку и стазу којом она располаже, као и условима које има.

"Информација да смо можда једини у свијету који су успјели да направе низ од десет година са свим званичним тркама које се могу организовати у кајак-кануу на дивљим водама говори довољно о томе колико је Бањалука интересантна и колико добрим условима располаже", истакао је Станковић.

Он је рекао да је тренутно за такмичење пријављено 18 екипа из САД, Аустралије, Француске, Велике Британије, Ирске, Чешке, Словачке, Словеније, Шпаније, Србије, Хрватске и БиХ.

"Такмичења почињу у четвртак, 25. јула, од 10.00 часова", најавио је Станковић.

Станковић је рекао да репрезентацију БиХ на првенству представљају такмичари из Кајак-кану клуба "Врбас М:тел" Душан Мачкић, Анес Шудић и Драган Прерадовић, те Лејла Слипић из Кајак-кану клуба из Завидовића.

Он је истакао да на овом првенству највише очекују од Душана Мачкића, који је тренутно првопласирани у Еврокупу за јуниоре и трећепласирани у Еврокупу за сениоре.

Портпарол "М:тела" Милица Кондић рекла је да је ова компанија традиционално уз Кајак-кану клуб "Врбас М:тел", што потврђује и чињеница да уз назив клуба поносно стоји и назив ове компаније.

"Организација оваквог догађаја није мала ствар. Природа нам је подарила изузетан кањон и ријеку Врбас, али захваљујући труду, раду и ентузијазму људи из клуба већ годинама имамо свјетска и европска првенства у кајак-кануу. Захваљујући томе смо и на свјетској мапи спортских дешавања", рекла је Кондићева.

Кондићева је изразила наду да ће тако бити и у будућности и да ће Клуб и компанија "М:тел" још дуго година сарађивати.

Предсједник Одбора за дивље воде у ИЦФ-у Томислав Црнковић похвалио је ресурсе, али у људе који учествују у организацији такмичења у Бањалуци.

Црнковић је истакао да је Врбас наљепши на свијету и додао да ће ове године бити постављени нови стандарди.

"Ми смо били први орагнизатори који су имали ноћну трку. Ове године припремамо још неке организационе новитете и вјерујем да ћемо поставити нове стандарде", рекао је Црнковић.

Он је истакао да се ове године на обалама Врбаса очекује око 1.000 људи, за које је потребно обезбиједити транспорт и паркинг.