ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти23/07/2019

СТРАВИЧНО СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ЈАБУКЕ 27 ГОДИНА ЧЕКА ПРАВДУ

 

ФОЧА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - На Градском гробљу Божовац у Фочи данас је служен помен поводом 27 година од масовног страдања 43 Срба у фочанској мјесној заједници Јабука које је на кућном прагу убила муслиманска војска из Горажда.

 

Армија БиХ је 23. јула 1992. године попалила 18 српских села ширег подручја Јабуке, тада фочанске мјесне заједница, на лијевој обали ријеке Дрине, подно планине Јахорине.

Муслимански војници су на свиреп начин убили 43 српских мјештана, међу њима дјечака од 13 година Нова Елеза, слијепу старицу Милку Ковач, непокретну Зорку Симовић, као и партизанског ветерана из Другог свјетског рата, јунака из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милоша Вуковића.

Убијени су и старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Православна црква Преображења Господњег минирана је и до темеља срушена.

Неђо Мастило је тог дана остао без брата Радиславка и бројне родбине.

"Нису бирали, убијали су све редом, сачекивали су народ у засједама у шумарцима и било је веома тешко извући се из обруча. Мога стрица Марка, који је имао више од 90 година, убили су изнад села, када је пошао у шумарак да се сакрије, а двије старице, од којих једна слијепа, а друга непокретна, нашли су у колиби и запалили", каже Мастило.

Он истиче да правосудне институције ништа не предузимају.

"Иде се на то да изумру и свједоци и извршиоци, тада неће имати коме да се суди", рекао је Мастило.

Предсједник Удружења прогнаних и расељених Срба и свједок злочина Љубиша Симовић рекао је да су српске жртве измасакриране и да им је на тијелу урезивано слово "У".

Он је истакао да је прошле године предмет коначно стигао у Тужилаштво БиХ.

"Не надам се много, с обзиром на то да је предмет оволико `ћутао` у Тужилаштву у Требињу и да смо давали изјаве и Сипи и међународним организацијама, никада нисмо наишли на разумијевање. Сада је дошло до Тужилаштва БиХ и ми смо дали изјаве, али скоро годину дана нема никаквог помака. Ми ћемо истрајати у овоме, да се бар позову на суд неки од починилаца злочина, јер ми знамо имена људи који су предводили ту акцију", рекао је Симовић.

Након рата, Јабука је припала Федерацији БиХ, па се преостало српско становништво морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци убијених Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи.

Парастос убијеним Јабучанима и ове године биће служен на Преображење Господње, 19. августа, код споменика у порти обновљене јабучке цркве.