ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости23/07/2019

КОНТАМИНИРАН И ОКЕАН

 

ВАШИНГТОН, 23. ЈУЛА /СРНА/ - САД су 24. јула 1946. извеле прву подводну атомску пробу на коралским атолима Бикини, у саставу Маршалских острва у западном дијелу Пацифика, а њене посљедице на здравље становништва осјећају се и данас.

 

На истом подручју, чије је становништво присилно исељено 1954. и 1956. године, тестиране су и хидрогенске бомбе, а посљедице високе радијације и сада осјећају житељи пацифичких острва.

Годину дана раније САД су окончале Други свјетски рат бомбардовањем јапанских градова Хирошиме и Нагасакија - 6. и 9. августа 1945.

Бомбардовање је одобрио предсједник САД Хари С. Tруман, а извела га је Ратна авијација. Тај чин и данас изазива осуду, мада је њиме окончан рат.

Током 20. вијека, већина држава која је развила нуклеарна оружја обавила је тестирања.

Тестови откривају како та оружја функционишу под различитим околностима, те како се структуре понашају када се нађу у радијусу експлозије.

Нуклеарни тестови често су доказ научне и војне снаге неке државе и врше се због застрашивања противника, те су зато и многи тестови били политичке природе.

Прво нуклеарно оружје детонирале су САД у Новом Мексику 16. јула 1945, у "Тринити тесту", чија је снага имала еквивалент од 20 килотона.

Прва хидрогенска бомба, названа "Мајк", тестирана је на атолу Еневетак, 1. новембра 1952, а извеле су га такође САД.

Најснажније нуклеарно оружје икада тестирано била ја "Цар бомба" коју је израдио СССР и бацио изнад Нове земље 30. октобра 1961, чија је снага имала еквивалент од чак 50 мегатона.

Тадашње нуклеарне земље потписале су Повељу о ограничавању нуклеарног тестирања, чиме су се обавезале да неће тестирати та оружја у атмосфери, под водом или у свемиру.

Подземни нуклеарни тестови су дозвољени, Француска је наставила са атмосферским тестирањем све до 1974, а Кина и до 1980.

Подземни тестови су настављени у САД све до 1992, у СССР-у до 1990, у Британији до 1991, а у Француској и Кини до 1996.

Након потписивања Повеље о далекосежној забрани тестирања 1996, све те државе су се обавезале да ће прекинути нуклеарно тестирање. Двије нуклеарне силе које Повељу нису потписале - Индија и Пакистан - посљедњи познати тест извеле су 1998.

У модерном добу, посљедње нуклеарно тестирање извела је Сјеверна Кореја у фебруару 2013.