ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости30/07/2019

СЕРИЈА "ЧЕРНОБИЉ" ПРИВУКЛА ТУРИСТЕ У СТАРУ ЕЛЕКТРАНУ

 

ВИЉНУС, 30. ЈУЛА /СРНА/ - Телевизијска серија "Чернобиљ" у продукцији америчке куће "ХБО" о несрећи у совјетској нуклеарној електрани подстакла је глобално интересовање за овај догађај из 1986. године и туризам у Литванији.

 

Локација на којој је снимана серија у овој балтичкој земљи постала је центар такозваног атомског туризма од када су епизоде емитоване раније ове године.

Електрана Игналина урађена је по сличном нацрту као нуклеарна централа Чернобиљ. Објекат посједује исте реакторе који се хладе водом и контрлишу графитним шипкама, а капацитет им је 1.500 мегавата.

Игналина је затворена прије десет година, а њено гашење и расклапање били су услов за улазак Литваније у ЕУ 2004. године, пренио је АП.

Електрана је сада отворена за туристе. Прошле године ју је обишло 2.240 људи, а само до јула ове године забиљежен је долазак 1.630 туриста. Занимање за овај објекат и даље расте, рекли су званичници.

Обилазак електране удаљене 160 километара сјеверно од Виљнуса траје три часа.

Посјетиоци добијају дозиметре, пластичне шљемове, бијелу одјећу и ципеле прије обиласка дугих, слабо освијетљених ходника, просторија са реакторима, хангара за турбине и контролног центра са црвеним дугметом које је у Чернобиљу притиснуто непосредно прије експлозије.

Строго је забрањено кориштење мобилних телефона, камера и комзумирање храње, пића и цигарета.

Обилазак кошта 67 евра по особи, а улазнице се продају до католичког Божића, изјавила је Наталија Сурвила, портпарол електране Игналина.