ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости01/08/2019

ДЈЕЧИЈИ РАНЧ У НАСЕЉУ ДУГА

 

ШАМАЦ, 1. АВГУСТА /СРНА/ - Петоро малишана у насељу Дуга /најстарији иду у пети разред/, код Шамца, сами су направили свој ранч - кућицу са малом баштом, импровизованим бунаром и роштиљем, а прије тога ова дјеца уживала су у кућици на ораху.

 

Међутим, орах је почео да листа и игри је дошао крај, па су морали да се "селе", а за нову дестинацију савјете су, како истичу, примали од баке Славице.

Малишани госте дочекују пред својом кућицом уз прави српски обичај - са погачом и соли.

Најстарији Марко Томић напомиње да су разраду ове идеје почели прије двије године.

"Ми се дружимо сваки дан и љети и зими. У рано прољеће смо направили малу кућицу на великом ораху, али почело је рано да листа...Одлучили смо да направимо своју кућицу, донијели даске, картоне, кочиће, алат и /са баком/ почели да правимо кућицу у којој можемо да сједимо" - прича Марко.

Када су је саградили почеле су да се рађају идеје. Пожељели су башту, па су посијали салату и блитву, а онда и парадајз, паприку, бундеву, краставце, лук, кромпир...

У цијелу причу укључили су се и очеви, па су направљени прозор, дворишна клупа за одмарање и роштиљ за поврће.

"Ово је наш мали ранч, а ми смо срећни. Импровизовали смо мали бунар, тоалет, припремили смо и дрва. Окопавамо поврће, заливамо, лук смо повадили, а има и малих папричица, има свега. Одржавамо то свакодневно и стално нешто радимо. Много смо научили", прича Марко.

Петогодишњи Лука Марковић, најмлађи међу "ранчерима", хвали се да је "много научио о пољопривреди" од баке Славице и својих старијих другара.

Мала Тамара Суботић долази редовно из Брчког код баке у Шамац, у насеље Дуга, лијепо јој је и жали се да се дјеца у мјесту из кога долази углавном друже путем телефона, а да је овдје прави рај.

Бака Славица Марковић објашњава да је ранч оаза мира за родитеље и дјецу.

"Хтјела сам да их научим о нашој традицији, о животу уопште какав је био прије. Мени је задовољство да са њима сједим и причам. Много су научили и срећна сам са њима", каже бака Славица.