ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика01/08/2019

САДАШЊИ САВЈЕТ МИНИСТАРА НЕМА ЛЕГИТИМИТЕТ

 

БАЊАЛУКА, 1. АВГУСТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва Милорад Додик истакао је да је Савјет миниистара у техничком мандату није легитиман за предлагање буџета заједничких институција и да је зато био против његовог усвајања на телефонској сједници Предсједништва, када је прегласан.

 

"Ми не можемо да прихватимо да повећање буџета буде 18 милиона у односу на прошлу годину, јер сматрамо да то иде на уштрб Републике Српске. Што већи буџет БиХ, то су мање наше могућности и ми не можемо да прихватимо никакво повећање, тако ће се на крају и десити", рекао је Додик за АТВ.

Према његовим ријечима, ако би буџет ишао даље, мора да прође комисију за финансије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а та комисија још није формирана.

Додик каже да је ријеч само о "дислоцираном стајању и ништа друго".

"Он /буџет/ ће доћи у парламент, тамо не постоји комисија, не постоји већина за изгласавање буџета. Ако и прође у парламенту, ево ја кажем, са тим повећањем од 18 милиона, неће проћи у Дому народа", рекао је Додик.

Додик каже да се ситуација промијенила у том дијелу који подразумијева могућност да се може нешто учинити.

"Неће им проћи ниједна одлука у Дому народа из принципијелног разлога. Шта они очекују да ће неко доћи неко из Европе и нас натјерати да нешто одлучујемо?! Ево, ја им кажем да нас неће нико натјерати и да неће проћи ниједан приједлог који дође из садашњег Савјета министара или од будућег који се буде формирао на тај начин. Tо је наше легитимно право, а онда ћемо ми овдје путем Скупштине, Владе наставити нашу политичку борбу", истакао је Додик.

На јучерашњој телефонској сједници Предсједништва БиХ усвојен је буџет институција БиХ, тако што је Додик прегласан и није прихваћен његов приједлог да се прво формира Савјет министара, а да се онда иде са буџетом.

Савјет министара у техничком мандату усвојио је 23. јула одлуку о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул-септембар.