ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости02/08/2019

СУТРА НЕБЕСКИ "НЕБОДЕР" ПРОЛАЗИ КРАЈ ЗЕМЉЕ

 

ЊУЈОРК, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Астероид величине небодера, висине 400 метара и пречника 570 метара, пролетјеће сутра поред Земље.

 

Небеско тијело под називом "2006 ку-ку-23 /QQ23/", ипак, неће угрозити Земљу јер ће је мимоићи на удаљености од осам милиона километара.

Астрономи из Канцеларије за координацију планетарне одбране у САД прате објекте који пролазе близу Земље и наводе да је Мјесец од Земље удаљен у просјеку 384.401 километар, а овдје је ријеч о милионима километара.

До сада је НАСА каталогизовала око 900 астероида који пролазе поред Земље, а којима је пречник већи од километра, преносе медији.

Мањи астероиди, величине аутомобила, обично изгоре у атмосфери и не би требали изазвати никакву штету ако крену према Земљи.

Када би тијело величине овог астероида погодило Земљу, могло би да девастира подручје величине неке државе.

Tакви већи удари збивају се ријетко, можда једном у 200 или 300 година, а НАСА и друге свемирске агенције или организације имају добро развијену технологију којом проналазе и прате такве астероиде.

Године 2013. године метеор промјера 55 метара прошао је кроз Земљину атмосферу над Русијом. Иако није ударио у тло, због саме експлозије било је озлијеђено више од хиљаду људи.