ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика02/08/2019

БАЊАЦ: РАТНЕ ЗАСТАВЕ ПОКАЗУЈУ ДА ЈЕ НАЈБОЉЕ ДА БиХ НЕ ПОСТОЈИ

 

БАЊАЛУКА, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност Дарко Бањац сматра да истицање ратних застава такозване Армије БиХ у Федерацији БиХ /ФБиХ/ показује да би најбоље било да БиХ што прије престане да постоји.

 

"Очигледно је да народи у БиХ силом живе у државној заједници и можда је ово најбоље рјешење ради мира на овим просторима", рекао је Бањац Срни.

Бањац сматра да је неприхватљиво да они у ФБиХ обиљежавају своје, а Србима не дозвољавају оно што је утврђено у Дејтонском спопразуму, а то су 9. јануар, грб и застава са доглавим орлом, те химна "Боже правде".

Према његовим ријечима, то само у суштини говори да се није остварио циљ некога у дијелу међународне заједнице ко је, можда, имао намјеру да Срби буду протјерани из БиХ са својих вјековних огњишта, као што је учињено са Србима из Хрватске током акције хрватске војске и полиције под називом "Олуја" 1995. године.

"Агресије Срба на БиХ није било. Република Српска је створена и ја их молим да нас оставе на миру и да нас пусте да Српска изађе из БиХ. Ми бисмо били јако добре комшије, а док год живимо у оваквој БиХ гдје они величају нешто што је нанијело велико зло српском народу, ту нема помирења", истиче Бањац.

Бањац каже да је најбољи доказ за то прегласавање српског члана Предсједништва БиХ и начин функционисања БиХ, а што показује да је БиХ превазиђена и нефункционална земља.

Он је истакао да Срби нису никакви агресори, већ да су се бранили да не би поново, као од 1941. до 1945. године у колонама били вођени на клање, те напоменуо да су потомци оних који су чинили те злочине исто планирали и деведесетих година прошлог вијека.

Бањац је истакао да је садашњим генерацијама Срба била довољно јака опомена дједова и очева да се тргну и да не дозволе да иду у колонама на клање.

На Игману су данас постројени некадашњи припадници такозване Армије БиХ и њихови потомци, који су дефиловали у униформама са ратним ознакама и под ратним заставама током манифестације "Одбрана БиХ-Игман 2019".

Манифестацији су присуствовали чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, као и више хиљада грађана, пренио је портал "Кликс".

Tоком манифестације на Великом пољу приређен је и вјерски програм којег је одржао поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

Заставе које су током рата у БиХ од 1992. до 1995. године користили припадници такозване Армије БиХ за Србе су неприхватљиве.