ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија07/08/2019

У ПОДСТИЦАЈ ЗАПОШЉАВАЊА У РЕГИЈИ УЛОЖЕНО 2,3 МИЛИОНА КМ

 

БИЈЕЉИНА, 7. АВГУСТА /СРНА/ - Влада Републике Српске је путем Завода за запошљавање обезбиједила 2,3 милиона КМ за запошљавање током ове године у Бијељини, Лопарама и Угљевику, изјавио је данас руководилац бијељинске Филијале Завода за запошљавање Синиша Кајмаковић.

 

Он је новинарима рекао да је ово улагање знатно веће него ранијих година и омогућило је запошљавање 638 лица у регији, и то 474 у Бијељини, 144 у Лопарама и 20 у Угљевику.

Кајмаковић је подсјетио да ће у Републици Српској бити пласирано 30 милиона КМ за подршку запошљавању уз очекиваних 6.000 нових радних мјеста, наводећи да је улагање у Бијељину 1,7 милиона КМ, Лопаре више од пола милиона КМ и
Угљевик 80.000 КМ.

Представници локалних бироа за запошљавање рекли су новинарима да се на евиденцији у Бијељини налази 12.500 незапослених, Лопарама нешто мање од 2.000 и Угљевику 1.300.

На конференцији за новинаре у прес-центру градског Центра за културу "Семберија" успјешни привредници из регије похвалили су подшку Владе и програме Завода за запошљавање који омогућавају запошљавања.

Привредници су указали и на проблем проналаска радне снаге упркос понуђеним добрим платама и условима рада.

Власник бијељинске пекаре "Бодакско" Њего Загорац најавио да ће убудуће запошљавати само жене старије од 40 година за које каже да су одговорне у послу, критикујући однос према послу младих радника и несвакидашњи "дефиле запослених" на тржишту радне снаге.

Власник конфекције "Кристин мод" Ратко Саковић рекао је да годинама не успијева да пронађе потребне раднике иако у фабрици у Лопарама обезбјеђује плату и до 800 КМ уз достигнуту норму, као и превоз и исхрану.

Производи његових фабрика у Паризу и Лопарама дуже од три деценије се извозе на свјетско тржиште.

Душан Ђукановић из угљевичког металског предузећа "Унифлекс" рекао је да подстицаји за запошљавање омогућавају и проширење производње и тиме развој локалне заједнице.

Комерцијални директор бијељинске фирме "Мега дрво" Соња Гаврић навела је да су у протеклих пет година запослили 70 нових радника, захваљујући дугогодишњој успјешној сарадњи са Заводом за запошљавање.