ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија07/08/2019

САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ШПЕДИТЕРА НАКОН ГОДИШЊИХ ОДМОРА

 

БАЊАЛУКА, 7. АВГУСТА /СРНА/ - Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ организоваће састанак са представницима шпедитерске компаније лоциране у царинској испостави Бијељина након повратка одговорних лица са годишњих одмора, речено је Срни у УИО.

 

Управи су се, како наводе, у претходном периоду у више наврата обраћали шпедитери, превозници, привредници из Бијељине, као и представници градске власти, истичући проблем нефункционалности постојећег царинског терминала.

"Нефункционалност посебно долази до изражаја приликом обављања царинских процедура, а све због неправилно постављеног положаја садашњег царинског терминала и царинске испоставе Бијељина у односу на гранични прелаз Рача", појаснили су у УИО.

У Управи наводе да су, осим привредне заједнице и превозника, ревизорска мишљења указала да је апсурдно, али истинито и да је једини случај у БиХ управо у Бијељини да се царински терминал налази прије самог граничног пријелаза, што повлачи и додатно питање безбједносних услова.

"Кроз претходне године су управо бројни медијски извјештаји говорили о нефункционалности царинског терминала у Бијељини, о великим гужвама на граничном пријелазу Рача због дугих колона камиона на мосту, који нису могли ући у круг царинског терминала због скученог и ограниченог простора", истичу из УИО.

Из Управе сматрају да се превозници и остали корисници царинског терминала у Бијељини оправдано жале на неодговарајуће опште услове на овој локацији.

Они су појаснили да УИО нема систематизована радна мјеста за одржавање терминала у свом власништву, па тако ни за одржавање царинског терминала Бијељина, а средства предвиђена у буџету УИО нису била ни приближно довољна да би се за тај посао стално ангажовала друга лица због чега су општи хигијенски и радни услови на том терминалу и данас изузетно лоши.

"Приликом доношења ове одлуке имала се у виду и чињеница да је најављена изградња трасе ауто-пута на релацији Рача-Бијељина-Кузмин-Сремска Рача, која, између осталог, предвиђа изградњу граничног прелаза на другој локацији у односу на постојећу, као и промјену тока самог путничког правца, те реорганизацију пословних процеса унутар царинске службе", речено је у УИО.

Из УИО наглашавају да средства која се наплате од кориштења царинских терминала не припадају УИО, већ се уплаћују на Јединствени рачун и расподјељују корисницима као и остали приходи од индиректних пореза.

"УИО не може ова средства користити за побољшање услова на царинским терминалима. Исто тако, закупе које шпедитери плаћају за канцеларијски простор у царинским испоствама које су у власништву УИО нису приходи које може корстити Управа. Све су то разлози за раписивање јавног огласа за царински терминал за потребе царинске испоставе Бијељина", поручили су из УИО.

Превозници из Републике Српске и шпедитери су на царинском терминалу Рача једночасовним протестом 5. августа изразили незадовољство намјером Управе за индиректно опорезивање БиХ да укине овај терминал и затражили домаћински однос према Рачи, гдје ова управа годишње убире приход од три милиона КМ.